Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Anna åkte på utbyte till Bali och kom hem gift och gravid: Mammas första reaktion var "va i helvete?"

Från 2022
En gravid kvinna ligger på golvet med huvudet i knä på en man som stryker hennes kind.
Bildtext Anna är en av fyra kvinnor vars graviditetsresa du får följa i nya serien I väntan på dig. Anna gästar podden Föräldrasnack och berättar om hur hennes utbytesstudier på Bali ledde till äktenskap och barn.
Bild: Rufina Valieva

Anna Permana är på utbyte på Bali när hon ringer sin mamma i Finland och berättar att hon är gravid. Mamman utbrister: "Vad i helvete – nu kommer du hem!". Men Anna är inte olycklig över gravidnyheten – tvärtom. Nu gästar hon podden Föräldrasnack.

– Jag hade inga planer på att bli mamma, men det kändes rätt i stunden. Jag är en ganska impulsiv person medan att få barn är att fästa sig för livet. Men det kändes rätt, säger Anna Permana i podden Föräldrasnack.

Hon deltar i podden från sitt hem i Helsingfors där hon bor med sin man och dotter, Freya, som är fem månader gammal.

Anna gästar podden Föräldrasnack med Carro och Rebecka. I veckans avsnitt får du höra om hur hon är en av fyra kvinnor som vloggar genom sin graviditet fram till förlossning i nya serien I väntan på dig. Du hittar hela serien på Arenan. Hon berättar också om hur hennes liv i Finland förändrats sedan hennes indonesiska man flyttat hit – inte bara på grund av barnet.

Anna åkte på utbytesstudier: "Mamma, jag har gift mig och väntar barn!"

28:20

Men låt oss backa lite.

Hittade kärleken på dansgolvet

Anna har rest till Bali för utbytesstudier strax före pandemin bröt ut. Det tar ett bra tag innan coronapandemin drabbar Bali, så trots att pandemin diskuteras i Europa känns den avlägsen där Anna är. Hon väljer att stanna kvar efter studierna för att göra praktik.

– Det blev en hel del festande. Jag träffade min man på en nattklubb. Jag dansade med hans vänner när han kom upp till mig och frågade om jag verkligen tänker köra hem. Jag var ganska berusad och tyvärr är det väldigt vanligt att köra full hem på Bali.

En kvinna och en man poserar intill varandra med ett hav i bakgrunden.
Bildtext Anna med sin man Okta. Anna använder inte hijab i vardagen, men nog på vissa tillställningar. Bilden är tagen på deras bröllopsdag på ön Sumatra.
Bild: Privat

Men Anna hade ändå inte tänkt köra hem berusad den natten.

– Jag svarade nej, för jag visste inte var jag hade min scooter – alla har en likadan på ön och jag var för full för att börja utreda vilken av de trehundra parkerade scootrarna som var min.

Där är inställningen att allt är okej, livet är roligt - vi är på Bali! I Finland skulle man tänka "gud nej, inte kan jag flytta ihop med någon jag dejtat i två veckor!" Där är det fullständigt okej. Vi flyttade ihop och mittiallt var jag gravid

Annas man, Okta, erbjöd henne och vännerna skjuts.

– Jag vaknade nästa morgon med ett minne av att jag träffat en väldigt snäll kille. Jag såg att han skickat ett meddelande. Efter det började vi sällskapa snabbt.

Flyttade ihop efter två veckor

Anna beskriver livet på Bali som fullständigt annorlunda än livet i Finland.

– Där är inställningen att allt är okej, livet är roligt – vi är på Bali! I Finland skulle man tänka “gud nej, inte kan jag flytta ihop med någon jag dejtat i två veckor!” Där är det fullständigt okej. Vi flyttade ihop och mittiallt var jag gravid.

Jag sa: "Mamma, vet du vad! Nu är det så att jag är gravid!" Mamma svarade på finska, "Vad i helvete, nu kommer du hem, kan man göra abort där?"

På samma sätt som Anna och Okta flyttat ihop tidigt så hade de också gift sig i ett tidigt skede. Hans föräldrar bor på Sumatra där nästan 90 procent av befolkningen är muslimer. Där förutsätts en religiös vigsel innan män och kvinnor kan börja sällskapa intimt.

– När vi hälsade på hans föräldrar gjorde vi en ceremoni som kallas "imam nikah". Det är en religiös vigsel som utförs av en imam, en muslimsk präst. Vi gifte oss i hans föräldrars vardagsrum.

Det här betydde att också hans föräldrar blev glada av att höra om graviditeten.

– Det var tur att ceremonin var undanstökat när jag blev gravid. Annars hade det varit en stor tabu, eftersom man förväntas gifta sig innan man har sex.

Konverterade före Bali - för sin egen skull

Under ceremonin skulle Anna citera en vers på arabiska för att bevisa att hon är muslim.

– Jag har faktiskt aldrig sagt det här högt, men jag konverterade till islam redan före min resa till Bali. Det var något jag gjorde självmant och enbart för mig själv.

Anna har undvikit att prata öppet om sin tro på grund av folks fördomar kring islam och muslimer.

– Folk i Finland förstår inte heller vad det innebär att vara muslim och kunde lätt ifrågasätta mig för att jag inte bär duk på huvudet eller för att jag väljer att dricka alkohol. Trots att de själva kanske är kristna utan att gå på gudstjänst. Det är att man hör till en viss religion behöver inte betyda att man måste göra vissa saker.

En muslimsk vigsel där en kvinna och en man står på varsin sida av en imam bakom ett bord. Paret håller upp sina vigselbevis och ler.
Bildtext Anna och Okta med imamen på deras vigsel.
Bild: Privat

Därför har Anna valt att hålla sin religion för sig själv. Hon berättade ändå om det för sin man när de var på väg för att hälsa på hans föräldrar för första gången.

– Han berättade om kulturskillnaderna och om hur det inte är okej att vi rör vid varandra framför hans föräldrar och att kyssas offentligt inte är okej på Sumatra. Då sa jag att jag vet mer än han tror eftersom jag redan konverterat till islam.

Det här betydde mycket för hennes man.

– Han började gråta när jag sa att vi kan gifta oss religiöst och att vi inte behöver göra det i finska magistraten. Jag har själv aldrig tänkt att jag ska gifta mig med en muslim för att jag själv konverterat. Men för min man var det en stor sak.

Nervös för att ringa mamma

Anna väntade med att ringa sin mamma tills hon fått graviditeten bekräftad. Det första graviditetstestet hon tog kostade tjugo cent och påminde mer om en papperslapp än något annat.

Ultraljudet bekräftade ändå nyheten och Anna ringde sin mamma som svarade i Finland.

En kvinna poserar mot kameran. Hon är iklädd hijab.
Bildtext Anna har hittills undvikit att prata öppet om sitt val att konvertera till islam. Hon upplever att folk har fördomar kring islam trots att det är ett personligt och privat val.
Bild: Privat

– Min mamma är världens käraste människa för mig, men hon är väldigt logisk och karriärorienterad. Med mig har hon fått se att alla inte följer en viss väg i livet när det gäller i vilken ordning man studerar, jobbar, gifter sig och får barn.

Anna förberedde sig på att hennes mamma kanske inte har den gladaste reaktionen till nyheten.

– Jag sa: "Mamma, vet du vad! Nu är det så att jag är gravid!" Mamma svarade på finska, “Vad i helvete, nu kommer du hem, kan man göra abort där?” Hon trodde jag ringde i panik och förstod inte att det var ett glädjebud.

Jag blev nästan avundsjuk av att märka hur han snabbt hade flera vänner än jag i mitt eget hemland.

Hon förklarade att både hon och Okta vara glada över nyheten.

– I den stunden svettades jag. Jag var så rädd för hon skulle reagera. Men när mamma hörde att jag var glad blev hon också glad och sa att nu får vi bara fundera på hur vi vill ordna livet.

“Min man har nästan fler vänner i Finland än jag”

Det var ändå klart för Anna att hon ville komma hem till Finland för att få gå på rådgivning på sitt modersmål.

Också hennes mans föräldrar förstod parets val att åka till Finland.

– Både för mig men också för barnets skull. Livet i Indonesien är väldigt tungt för många. Medelinkomsten är cirka 200 euro i månaden, så att vi skulle stanna kvar i ett land där jag inte ens får kompensation för att vara mammaledig var inte en hållbar lösning jämfört med möjligheterna i Finland.

Anna var nervös inför sin mans flytt till Finland eftersom den indonesiska kulturen är väldigt mycket mer social och öppen än den finska.

– Det visade sig ändå att det bor cirka 50–60 indoneser i Oktas ålder här och att de har en väldigt stark community. Dagen han landade i Finland så hade vi besök av två indoneser som lagade indonesisk mat hos oss för att de ville önska honom välkommen. Det tycker jag berättar väldigt mycket om deras kultur där två främlingar vill anstränga sig så pass mycket för att göra en annan välkommen i ett nytt land. Jag blev nästan avundsjuk av att märka hur han snabbt hade flera vänner än jag i mitt eget hemland, skrattar Anna.

Du kan följa med Annas resa när hon kommer hem från Bali med en ring på fingret – och gravid i vecka 15 i serien I väntan på dig. Du hittar alla avsnitt på Arenan.