Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

UMK22: Bess uppmanar alla att förverkliga sina drömmar i Ram pam pam

BESS: Ram pam pam - Spela upp på Arenan

Tävlingen för ny musik UMK dundrar vidare med Bess, en sångare och låtskrivare från Helsingfors med förkärlek för poppiga låtar med elektroniska inslag och houswibbar.

– Om det börjar rycka i benen på den som lyssnar är det bra! Då är det fest!

ESC-sändningar på dvd

Att ställa upp i UMK har inte tidigare funnits på kartan för Bess, trots att hon är ett enormt Eurovisionsfan.

– Hemma hos oss fanns (och finns fortfarande) alla Eurovisionssändningar sedan 1960-talet på dvd. Celine Dions Ne partez pas sans moi, Carolas Främling och Marie Miryams L’oiseau et l’enfant är bara några av mina stora favoriter.

I år var det ändå dags. Låten Ram pam pam kändes perfekt för UMK och Bess bestämde sig för att göra ett försök. Och det gick vägen.

Ram pam pam handlar om en kärleksrelation där parterna vill helt olika saker. Mitt budskap är att alla bör ta ansvar för sina egna liv och känna friheten att få göra precis det de själva vill. Kärlek ska inte få stänga in någon.

Låten är skriven av Bess själv tillsammans med Tomi Saario och Jonas Olsson.

UMK-kilpailija BESS auton ratissa.
Bild: Nelli Kenttä / Yle

Skulle vara stolt över att sjunga på finska i Turin

Texten i Ram pam pam är på finska och det kommer Bess att hålla fast vid ifall en seger i UMK skulle föra henne till Eurovisionen i Turin.

– Jag tycker att den språkliga mångfalden är kärnan i Eurovisionen. Ja visst, det är fint att man också kan välja att sjunga på engelska så möjligast många hänger med, men det är härligt med olika språk och finska är ett så vackert språk. Jag skulle vara stolt om jag fick sjunga på finska i Turin.

Oavsett hur det går är Bess redan nu helt uppfylld av allt som UMK-äventyret inneburit för henne.

– Vi artister har ju arbetat med UMK-teamet ett bra tag nu, och det har varit fantastiskt att få arbeta med riktiga proffs. Jag har fått ut mera av detta än jag någonsin hade vågat hoppas på.

Nu längtar Bess upp på scenen.

– Jag älskar alla sidor av att skapa musik, men ingenting slår känslan då man får stå på en scen och uppträda inför en publik. Och min scenshow i UMK kommer att vara häftig!