Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo och Sjundeå beviljar sjukintyg utgående från positiva hemtest

Uppdaterad 14.01.2022 11:37.
Foto på ett coronasnabbtest man kan ta själv i hemmet. Liknar lite ett graviditetstest.
Bildtext Om man testar positivt på ett hemtest ska man ta kontakt med sjukvården för att få ett sjukintyg.

I Lojo och Sjundeå kan man nu få ett sjukintyg om man testar positivt på ett hemtest för coronaviruset.

Lojo är veterligen den första kommunen där man kan få ett sjukintyg på den här grunden.

Lojo stad meddelar om det här på sin hemsida. Sjundeå meddelar också att kommunen beviljar sjukintyg om man har testat positivt på ett självtest.

Efter att man har testat positivt hemma ska man ta kontakt med hälsovården, så att man kan få sjukintyget.

För att få ett intyg för dagpenning vid smittsam sjukdom behövs ett positivt PCR-resultat, som man gör via hälso- och sjukvården. Intyget skrivs utgående från uppgifter som man anger i Coronaguiden och det anländer med posten med några veckors fördröjning.

Coronasituationen i Lojo har försämrats i snabb takt. Från årets början fram till den 11 januari har det konstaterats 645 fall av coronasmitta. Ungefär 25 procent av proverna som tagits har varit positiva. Coronasmittade finns i alla åldersgrupper.

I Sjundeå har också läget försämrats ytterligare. Den 12 januari hade 115 nya coronafall konstaterats under de senaste två veckorna. Incidensen är uppe i 1 857 fall per 100 000 personer. Omikronvarianten är dominerande i Sjundeå.

14.1.2022 kl 11.40 Artikeln har uppdaterats med informationen att Sjundeå också beviljar sjukintyg om man har testat positivt på ett självtest.