Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: Pandemiresor, besserwissrar eller husdjur med egna konton – vad irriterar dig på sociala medier?

Irriterad ung kvinna sitter i en soffa och tittar på sin telefon.
Bildtext Ja ja jaaaa med ditt puttenuttefnutte-gullegull-äktenskap skaffa er ett rum för hundra gubbar #&¤%!!!
Bild: ALEKSANDR DAVYDOV

Det är ju inte helt problemfritt att umgås med folk i tider som dessa, men till all lycka finns ju de sociala medierna. Eller?

Även om det givetvis är trevligt att kunna hålla kontakten på många olika sätt finns det gott om irritationsmoment på Facebook, Instagram och andra plattformer.

Kruxet är bara att vi alla tenderar att irritera oss på olika saker.

En kan tycka att det är romantiskt och vackert när kollegan lägger ut en bild på sin man och skriver en kärleksfull text. En annan tycker detta är slibbigt, onödigt och på tok för privat.

Husdjur som har egna Instagramkonton. Jättekul eller superlarvigt?

Ett inlägg om att Toffe 12 år fick stipendium för tredje året i rad. Stolt och rart eller skrytsamt och störigt?

Och hur ska man agera själv? Törs man lägga ut en trevlig liten strand-selfie när man tagit sig till en Kanarieö mitt i pandemin, eller ska man hålla tyst om saken? Tänk om man blir uppläxad för att man rest?

Och hur ska man veta hur man egentligen uppfattas av andra på sociala medier? Man tycker själv att man skriver skojfriskt och finurligt, fast så upplevs det som drygt och raljerande. Hoppsan!

Visst, man kan scrolla förbi det som irriterar och helt enkelt ta det hela med en klackspark. Men om man har en dålig dag är det där lättare sagt än gjort.

Vilket beteende på sociala medier får dig att morra till? Relationspodden vill veta!

Är det kattbilder, fejknyheter, grälsjuka eller någonting helt annat?

Skulle du kunna säga till en vän eller familjemedlem om du tyckte hen betedde sig illa på sociala medier? Till exempel en kompis som lade ut en massa pinsamma bilder på sina barn eller en mamma som härjar loss i Aftonbladets kommentarsfält efter tre glas vin?

Hur mycket tänker du på hur du själv framstår på sociala medier? Försöker du undvika att skryta eller provocera, eller tycker du det är kul att ta ut svängarna?

Du får vara både anonym och hur irriterande som helst när du skriver till Norrena & Frantz. Ditt svar kan komma att läsas upp i podden eller publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.