Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaläget i Norden: Rekordsiffror i Norge och Sverige, Danmark lättar på restriktionerna

Från 2022
Uppdaterad 14.01.2022 15:32.
Person går in på ett kviktestcenter i Köpenhamn.
Bildtext Antalet coronafall i Danmark är fortfarande högt, men trycket på sjukvården är måttligt.
Bild: Francis Joseph Dean/Dean Picture/Shutterstock/All Over Press

Smittspridningen ökar i hela Norden, men på grund av att omikron bedöms vara mindre farligt än deltavarianten kan Danmark lätta på sina stränga restriktioner. Vi ger dig en uppdaterad bild av coronaläget i Norden.

Danmark införde flera hårda restriktioner före jul på grund av en rädsla för den nya omikronvarianten. Men trots att antalet smittade fortfarande ligger på hög nivå är inläggningarna på sjukhus inte lika alamerande som före jul.

Det här har i sin tur lett till att landet lyfter en del av coronarestriktionerna. Lättnaderna kommer främst synas inom kulturlivet då biografer och teatrar som stängdes den 17 december kan återöppnas med ett publiktak på 350 eller eventuellt 500.

Dessutom kommer flera idrottsevenemang att dra igång igen och högskolor, djur- och nöjesparker och museer kan också öppna sina dörrar. Regler om munskydd och coronapass gäller fortfarande.

Coronapass i Danmark, en telefon hålls upp framför Tivoli i Danmark
Bildtext Danmark slopade användandet av coronapass under hösten, men nu ska man visa det på flera håll i landet igen.
Bild: /All Over Press

Enligt Sundhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm blir vårdtiden kortare och risken att dö betydligt lägre med omikronvarianten.

– Om man är coronasjuk med omikron och kommer in på sjukhus är det mycket sannolikt att man blir mindre sjuk än med delta, säger han, enligt Danmarks radio.

Danmarks regering har också beslutat att en fjärde spruta ska erbjudas särskilt utsatta grupper redan nästa vecka. Det här gäller patienter som exempelvis har cancer eller nedsatt immunförsvar. Över hälften av danskarna har fått sin tredje spruta.

Trots att restriktioner lättas är samhället fortfarande långt ifrån öppet. Restriktioner för nattklubbar, diskotek, spelhallar, kasinon och badhus ligger exempelvis kvar. Man tillåter inte heller stående publik och utskänkning av alkohol får inte ske mellan klockan 22 och 05.

Folkhälsomyndigheten i Sverige vill ta bort testkrav vid inresa

På grund av en stegrande smittspridning i Sverige införde regeringen i veckan flera nya coronaåtgärder. Bland annat ska krogar och caféer stänga senast klockan 23. Alla som kan rekommenderas också jobba hemifrån.

Dessutom gäller hårdare restriktioner för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus, vilket kritiserats inom kultur- och idrottsbranschen.

Nainen esittää puhelimesta koronapassia järjestyksenvalvojalle.
Bildtext För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus utan vaccinationsbevis införs ett tak på max 50 personer. Folkhälsomyndigheten ser ett behov av ett tak på 500 deltagare för allmänna sammankomster.
Bild: Anders Wiklund / AOP

Distansundervisning på universitet och högskolor ska kunna användas deltid, men studenter ska inte studera hemifrån på heltid.

Folkhälsomyndigheten vill att Sverige ska slopa kravet på ett högst 48 timmar gammalt negativt covidtest. Istället ska kravet på covidpass återinföras för alla inresande som är 18 år och äldre. Ett regeringsbeslut krävs innan det här.

Sverige förkortar nu också intervallen mellan andra och tredje dosen från sex till fem månader.

Landets folkhälsomyndighet förväntar sig en ökad smittspridning och en topp i slutet av januari.

– Vi ser nivåer som vi inte varit i närheten av tidigare, säger landets statsepidemiolog Anders Tegnell, som också säger att trycket på vården är högt men antalet patienter som måste vårdas på intensivvårdsavdelning fortfarande är måttligt.

Sveriges stadsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens.
Bildtext Anders Tegnell ser en smitt-topp i slutet av januari.
Bild: Pontus Lundahl / EPA

Rekordsiffror i Norge – men trycket på sjukhusen relativt lågt

Norge rapporterade 11 825 fall av konstaterade coronasmitta på onsdagen. Det är ett nytt dygnsrekord i landet, men trycket på sjukvården ökar inte i någon alarmerande takt. Antalet patienter som ligger på sjukhus har minskat under veckan.

Landets Folkehelseinstitutt skriver i en ny riskbedömning att en omfattande våg är att vänta från januari till mars, men att det inte är vettigt att införa nya strikta åtgärder över tid. Det här eftersom alla unga och vuxna har fått möjlighet att vaccineras och befolkningen är skyddad från allvarlig sjukdom.

– Spridningen av den omikrondrivna vågen går inte att stoppa med restriktioner, men toppen kan dämpas något, säger Line Vold, avdelningschef på Folkhelseinstitutt till TV2.

Vaccination av en tonåring i Norge.
Bildtext Vaccinering av skolelever i Oslo.
Bild: EPA / Heiko Junge

Enligt en preliminär analys från Folkehelseinstitutt är det 69 procents lägre risk att hamna på sjukhus om man smittats av omikronvarianten jämfört med deltavarianten.

Från och med fredagen lättar Norge på sina stränga restriktioner. Bland annat tar man bort det kritiserade alkoholstoppet och nu får restauranger, barer och hotell igen servera alkohol fram till klockan 23.

Den norska regeringen lättar också på några andra restriktioner, bland annat för skolor. Publikgränsen på arrangemang höjs också till 200 personer och seriesystemet i flera idrotter sätts igång. All träning som sker utomhus tillåts nu också för alla under 20 år.

– Vårt jobb nu blir att se till att smittan inte ökar så snabbt och så mycket att vård- och omsorgstjänsterna överbelastas på grund av många patienter och hög sjukfrånvaro. Det gör att vi inte kan släppa helt på restriktionerna, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

Norrmännen rekommenderas fortfarande bland annat att jobba hemifrån och bära munskydd i trånga miljöer.

Över fem procent av Islands befolkning i karantän

Över 20 000 islänningar befinner sig i isolering eller i karantän som följd av en ökad smittspridning i landet. Enligt statsepidemiolog Þórólf­ur Guðna­son måste antalet nya fall halveras för att vården inte ska kollapsa, enligt Islandsbloggen.

På grund av det höga antalet smittade har Island för fjärde gången under pandemin utlyst nödläge. Företag och institutioner som har en avgörande betydelse för samhället övergår till den högsta beredskapsnivån.

De befintliga restriktionerna förlängs med tre veckor, vilket bland annat innebär att taket för deltagare på sammankomster blir kvar på 20 personer.

14.1: Artikeln uppdaterad med information om nya lättade rekommendationer i Norge.