Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jenni Saarinen vidare till fria programmet – stortävlingsdebuten slutade i moll för Oona Ounasvuori

Jenni Saarinen på isen.
Bildtext Jenni Saarinen ligger på 16:e plats inför det fria programmet.

Två finländska damer ställde upp i kortprogrammet i EM, men bara en får tävla i det fria programmet. Jenni Saarinen gick vidare som 16:e dam medan Oona Ounasvuori hade stora problem i sitt program.

Färska finländska mästaren Jenni Saarinen nådde inte upp till sin högsta nivå i det korta programmet i EM. Saarinen hade en miss då hon gjorde en trippel salchow, men förutom den förlöpte programmet utan större bekymmer.

Saarinen fick 58,93 poäng som är drygt tio poäng sämre än sitt personbästa. Poängen räckte ändå för att gå vidare som 16:e dam.

– Det är ett vackert program. Det var ett misslyckat nedslag men förutom det är det finfin kvalitet på allt hon gjorde, säger Yle Sportens kommentator Marianne Nyman.

Oona Ounasvuori fick chansen i EM då Emmi Peltonen drog sig ur men fick inte till något bra prestation i sin stortävlingsdebut.

Ounasvuori missade tidigt i sitt lutzhopp och då var det i praktiken kört för 23-åringen. Ounasvuori fick bara 49,13 poäng i sitt korta program och har därmed gjort sitt i EM. Hon slutade på 26:e plats då 24 åkare går vidare.

– Hon har behärskat hoppkombinationen trippel lutz, trippel toeloop i flera år och gör det i bland med fin kvalitet. Kanske var laddningen för stor och hon kände att det var nu hon skulle visa alla och så gick det så där. Tyvärr, tyvärr, tyvärr, säger Nyman.

Kamila Valieva var bäst i det korta programmet före Loena Henrickx och Alexandra Trusova.

Damernas fria program avgörs på lördag.