Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa centralsjukhus står ännu pall för trycket trots många nya coronafall: ”Nu väntar vi med spänning på att se hur många av veckans fall får allvarliga symtom”

Från 2022
Uppdaterad 13.01.2022 19:59.
Man i skjorta och kavaj står i en korridor.
Bildtext Chefsöverläkare Peter Nieminen följer noga med läget vecka för vecka. Hur många av veckans fall som får allvarliga symtom återstår att se.
Bild: Anna Ruda / Yle

Över tusen konstaterade fall av covid-19 inom Österbottens välfärdsområde så här långt denna vecka. Chefsöverläkare Peter Nieminen håller tummarna att så få som möjligt ska få allvarliga symtom.

Just nu vårdas elva personer på Vasa centralsjukhus för covid-19. Av dem får fyra intensivvård.

Patienter har också flyttats till avdelningar inom primärvården. Bara de som behöver mer krävande vård förs till Vasa centralsjukhus.

– Ännu klarar vi läget. De senaste dagarna har varit ganska stabilt och nu följer vi med läget vecka för vecka, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.

På tisdag eftermiddag vårdades tio personer på Vasa centralsjukhus så patienterna har bara ökat med en person under veckan så här långt.

Över tusen fall under veckan så här långt

Vid sjukhuset följer man nu noga med läget. Chefsöverläkare Peter Nieminen hoppas att trenden att de patienter som smittas av omikronvarianten drabbas lindrigare håller i sig.

Under veckan som gått har över tusen personer inom Österbottens välfärdsområde hittills fått besked om att de har covid-19.

Nieminen hoppas så få av dem som möjligt drabbas av allvarliga symtom.

– Vi har väldigt många fall just nu. Det tar ungefär en vecka innan vi vet hur många av dem som kommer att drabbas av en allvarlig sjukdomsbild som kräver sjukhusvård.

Under onsdagen togs 1 011 test och incidensen inom Österbottens välfärdsområde är nu 2 070.