Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Privata läkarcentraler öppnade dörrarna för Borgå stads patienter: "Kunderna har varit nöjda att tiderna inte inhiberades"

Från 2022
Man går in genom dörren.
Bildtext Två privata läkarcentraler i Borgå har samarbetat med Borgå stad, då staden fick lov att avboka tider vid hälsovårdscentralen.
Bild: Katarina Lind / Yle

Det svåra coronaläget i Borgå ledde i slutet av fjolåret till att staden behövde flytta över anställda till den belastade smittspårningen. Därför begränsades tjänsterna vid hälsovårdscentralen.

Icke-brådskande mottagningstider avbokades från och med den 22 december, och kunderna erbjöds i stället en ersättande tid vid privata läkarcentralen Fenix i Borgå.

– Samarbetet har fungerat väl. Till Fenix har vi flyttat cirka 100 läkartider och 130 sjukskötartider, berättar Annika Immonen, servicedirektör inom tjänster för vuxna i Borgå stad.

Verkställande direktör och läkare Iiro Välimäki vid Fenix är också nöjd med samarbetet.

– Upplevelsen har varit bra hittills, även om det varit lite bråttom och inneburit extra arbete, säger han.

Privata läkarcentraler i Borgå tog över en del av stadens kunder då tider inhiberades - samarbetet har löpt bra

4:55

Kunderna har själva fått bestämma om de vill gå till en privat mottagning.

– Vi tog kontakt med stadens kunder och frågade om vi får ge deras namn till Fenix. De tog sedan kontakt med kunderna och erbjöd en ersättande tid, berättar Annika Immonen från Borgå stad.

"Vi hoppas vi kan fortsätta samarbetet"

Borgå stads avtal med Fenix förlängdes efter den 7 januari gällande kunder som behöver en tid till sjukskötare.

De sista kunderna ska enligt avtalet få en ersättande tid inom januari månad. Det har inte kostat någonting för de berörda kunderna att staden flyttat över deras tider till en privat läkarcentral i stället.

Arrangemangen vid Fenix har inte lett till färre tider för läkarcentralens egna kunder. Nu diskuterar staden och läkarcentralen ett eventuellt förlängt samarbete.

– Vi hoppas vi kan fortsätta, men vi måste prata med våra läkare. Det innebär mer jobb för både mig och våra andra allmänläkare då vi tar emot fler patienter, berättar Välimäki.

Annika Immonen, chef för barnfamiljearbete i Borgå
Bildtext Annika Immonen vid Borgå stad tror att det nya välfärdsområdet i Östnyland kommer att diskutera ett samarbete med privata aktörer aktivt (arkivbild).
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Vad kostar det då för Borgå stad att köpa privata tjänster på det här sättet?

– Vi har ännu inte räknat ut vad det kostar Borgå stad. Avtalen pågår fortfarande så kostnaderna klarnar senare, säger Annika Immonen vid Borgå stad.

"Det är en verkligt fin sak"

Borgå stad har förutom med Fenix också ingått ett avtal med Mehiläinen Borgå Läkarcentral om läkartjänster. Avtalet gäller för den här veckan (vecka 2).

Mehiläinen erbjuder drygt 100 tider till allmänläkare. Vid behov kan läkarcentralen också erbjuda mindre ingrepp i samarbete mellan läkare och skötare.

Vid Mehiläinen i Borgå är man nöjda med samarbetet med staden.

– Det är en verkligt fin sak. Då Borgå stad tog kontakt om ett eventuellt samarbete ville vi gärna vara med och hjälpa i denna rådande situation, berättar Katja Harinen, servicechef.

Skylt på ett räcke.
Bildtext Mehiläinen i Borgå vill gärna fortsätta samarbetet med Borgå stad och senare hela välfärdsområdet i Östnyland.
Bild: Katarina Lind / Yle

Även om förfrågan kom snabbt har Mehiläinen lyckats ordna med tider för de kunder som flyttades över från Borgå stads hälsovårdscentral.

Läkarna har erbjudit extra mottagningstider för att kunna ta emot stadens kunder utan att det inverkar på den privata centralens egen kundkrets. Mehiläinen har erbjudit en tid åt Borgå stads kunder samma dag som de skulle ha haft en tid vid hälsovårdscentralen.

– Kunderna har gett positiv respons. De har varit nöjda med helhetsvården och att de i rådande situation fick komma till en mottagning utan att tiderna inhiberades, säger Harinen.

Framöver hoppas hon på ett fortsatt samarbete mellan Mehiläinen och Borgå stad, och senare med hela det nya välfärdsområdet i Östnyland.

– Vi vill vara med i ett kommande samarbete med alla krafter.

"Det är en politisk fråga"

Annika Immonen vid Borgå stad tycker att ett samarbete mellan Borgå stad och privata aktörer är naturligt.

– När man lever i en situation då efterfrågan överstiger utbudet tar man samarbetspartner till hjälp.

Efter att det nya välfärdsområdet bildats tror Immonen att ett fortsatt samarbete med privata aktörer kommer att diskuteras aktivt.

En läkare med ett stetoskop runt halsen.
Bildtext Det återstår att se hur privata sektorn kommer att samarbeta med Östra Nylands välfärdsområde.
Bild: Esa Huuhko / Yle

– Säkert kommer man att försöka hitta gemensamma lösningar, men det är ju också en politisk fråga. Det handlar inte bara om hur tjänstemännen jobbar med frågan.

Också Iiro Välimäki vid Fenix tror på framtida samarbete.

– Jag vet inte hur det blir, men jag hoppas att offentliga och privata sektorn kan samarbeta mer i framtiden. Jag tror att det är en bra sak, säger han.

I framtiden tänker Välimäki att hans läkarcentral till exempel kan samarbeta kring tider till allmänläkare, psykologer och andra specialister.

– Det skulle bli enklare för patienterna, eftersom köerna är långa på den offentliga sidan.

Diskussion om artikeln