Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL:s nya instruktioner: Så här gör du om ditt självtest är positivt – fem dygn isolering räcker

Uppdaterad 17.01.2022 11:54.
Närbild av händer som håller i ett självtest för coronaviruset.
Bildtext Testar du positivt med ett självtest räcker det att vara isolerad i 5 dygn. Ett negativt självtest är inget frikort, utan det lönar sig att undvika kontakter i två dygn för säkerhets skull.
Bild: nito / Alamy/All Over Press

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har uppdaterat sina intruktioner som gäller coronatest och karantäner på de områden där smittspårningen är belastad eller inte fungerar.

THL uppger att man inte behöver kontakta hälsovården eller gå på coronatest om man har milda infektionssymptom och mår okej och inte har någon underliggande sjukdom.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd ska man ändå frivilligt undvika andra kontakter än den närmaste familjen i fem dygn.

Undvik kontakter också vid negativt självtestresultat

Har man symptom ska man undvika kontakter i minst fem dygn även om självtestet visar negativt. Om symptomen fortsätter längre än i tre dygn rekommenderas man att undvika kontakter tills man inte haft symptom på minst två dygn.

Rekommendationen gäller både vaccinerade och ovaccinerade. THL uppger ändå att man ska följa de regionala instruktionerna om coronatest, också i fall där den egna kommunens instruktioner skiljer sig från THL:s.

Positivt självtest behöver inte bekräftas

Man behöver i de flesta fall heller inte bekräfta ett positivt självtest med ett test som görs inom hälsovården, enligt THL.

Om du bor i samma hushåll som en person som testat positivt eller har varit i närkontakt med en person som bekräftats ha smittats ska du:

  • Undvika kontakter utanför det egna hemmet, tills det gått 5 dygn sedan den som smittats har börjat få symptom. Om flera familjemedlemmar har insjuknat, ska man räkna 5 dygn från att den senaste har uppvisat symptom.

  • Använda munskydd utanför hemmet.

  • Distansjobba om det är möjligt. Om du är helt symptomfri kan du gå till jobbet om du har munskydd på dig och undviker kontakter.

  • Ett barn som inte har symptom kan gå till skolan och till daghemmet efter att det gått 5 dygn från att en familjemedlems symptom har börjat.

  • Berätta om att du har insjuknat för personer som du har haft nära kontakt med. Be exponerade att undvika kontakter i fem dygn från dagen då ni sågs senast.

Institutet för hälsa och välfärd uppmanar en att gå på ett coronatest som görs av personal inom hälsovården om man har coronasymptom och:

  • en anställd inom hälsovården rekommenderar att man tar ett test.

  • du jobbar inom social- och hälsovården med klienter och patienter

  • om du arbetar med vård- eller omsorg för personer som behöver vård dygnet runt.

  • om du hör till en riskgrupp

  • om du är gravid

Foto på ett coronasnabbtest man kan ta själv i hemmet. Liknar lite ett graviditetstest.

Lojo och Sjundeå beviljar sjukintyg utgående från positiva hemtest

PCR-resultat behövs för intyg för dagpenning.