Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pappersstrejken tvingar Billerud Korsnäs att permittera personal: "Alla som har något att göra fortsätter jobba"

Risto Hovi, vd på BillerudKorsnäs Finland. Iklädd skyddskläder och en vit hjälm.
Bildtext Ungefär 80 personer permitteras från och med den 24 januari. Billerud Korsnäs Finlands vd Risto Hovi säger att situationen är frustrerande.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Billerud Korsnäs som tillverkar papper för förpackningsmaterial har hamnat i kläm i och med strejken på UPM:s fabrik i Jakobstad. Från och med den 24 januari permitteras en stor del av personalen.

Pappersstrejken på UPM har ställt till det även för Billerud Korsnäs i Jakobstad. Fabriken som producerar kraftpapper och kartong är beroende av bland annat vatten, ånga och cellulosamassa från grannen UPM.

Nu står produktionen stilla i väntan på att parterna i pappersstrejken ska hitta en lösning.

På grund av avbrottet i produktionen har man varit tvungen att samarbetsförhandla. När Yle Österbotten når honom på torsdagen kan Billerud Korsnäs Finlands vd Risto Hovi berätta att förhandlingarna är avslutade.

– Slutsatsen är att vi kommer att permittera personalen från och med den 24 januari. Det är situationen. Maskinerna står stilla.

Enligt Hovi berörs omkring 80 personer av permitteringarna. I första hand är det fråga om de som arbetar inom produktionen.

– Vi försöker minimera antalet. Alla som har något att göra fortsätter jobba.

Hovi säger att man kommer att informera de som permitteras personligen. Sammanlagt arbetar omkring 120 personer på fabriken i Jakobstad.

Industriområde i Jakobstad. I förgrunden UPM:s skorsten. Nere till vänster finns Walki och längre bak finns bland annat Alholmens Kraft.
Bildtext Billerud Korsnäs är beroende av bland annat cellulosa från grannen UPM.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Strejken kan dra ut på tiden

De anställda på Billerud Korsnäs har gällande kollektivavtal och är alltså inte en part i tvisten mellan UPM och Pappersförbundet.

– Det är frustrerande. Vi har avtal med Pappersförbundet och vi har avtal med Pro, men det hjälper inte, säger Hovi.

Han berättar att man redan länge har varit medveten om att den här situationen kan uppstå.

– Vi har försökt hitta en lösning sedan oktober. Vi har haft flera möten med UPM och med fackförbunden, men situationen är som den är.

Förra veckan meddelade Pappersförbundet att strejken förlängs till den 5 februari. Hovi tror inte att man kommer att kunna lösa tvisten innan dess.

– Jag är rädd att det kommer att dröja väldigt länge. Om jag ska gissa tror jag det kommer att ta minst tre månader. Men det är bara en gissning.

Allt arbete försvinner inte

Billerud Korsnäs tillverkar papper som används till förpackningar inom bland annat livsmedelsindustrin och byggnadsindustrin. Kunderna finns i Finland och övriga Europa, men också i USA och Asien.

Hovi berättar att man inom bolaget försöker minimera effekterna av produktionsstoppet så gott det går.

– Vi har pappersmaskiner i Sverige som kan hjälpa till lite. Men de är också fulla, så någon blir utan papper i alla fall, säger Hovi.

Han berättar att man i Sverige har svårt att förstå hela situationen, eftersom strejker är betydligt ovanligare där.

Den personal som fortsätter arbeta efter den 24 januari kommer att syssla med bland annat planering av olika projekt och investeringar.

– Fast produktionen stoppas försvinner ju inte allt arbete, säger Hovi.

Diskussion om artikeln