Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lyssna: "Den ryska litteraturen har betytt allt för mig" – Anna-Lena Laurén bjuder på fem boktips

Från 2022

Mark Levengood träffar Anna-Lena Laurén

30:00

Journalisten och författaren Anna-Lena Laurén älskar den ryska litteraturen. Hon blir tårögd när hon tänker på hur den öppnat hennes ögon och satt ord på saker hon känt.

Favoriten är Lev Tolstojs roman Anna Karenina. Men hur kunde den gamla stofilen Tolstoj skapa ett så mångfacetterat kvinnoporträtt? Det är en av sakerna som Anna-Lena och Mark pratar om i litteraturserien Mina Böcker med Mark Levengood då de träffas i Pargas.

Dessutom diskuteras en brännhet fråga: är Dostojevskij en överskattad författare eller inte?

Anna-Lena Lauréns boktips

Zulejcha öppnar ögonen – Guzel Jachina

– Det är en fantastisk liten roman. Inte liten till sin karaktär, utan liten till formatet. Den blev en bästsäljare då den kom ut, författaren är tatar och boken handlar om en tatarisk kvinna som blir tvångsförflyttad till gulag, som gravid. Det är en otroligt vacker och elegant utformad bok om en kvinnas frigörelse.

Anna Karenina – Lev Tolstoj

– Det är en av de bästa romaner som någonsin har skrivits. Tolstoj var ju en total stofil när det gällde kvinnor, enligt honom sku kvinnor föda barn och vara i köket - men ändå lyckades han beskriva Anna som en hel människa, intelligent men med sina fel och brister.

Djungelboken – Rudyard Kipling

– Det är en bok som betydde mycket för mig som ung och som jag läste om många gånger. Dels tycker jag om hans sätt att beskriva djungeln som plats, men framför allt Mowglis förhållande till djuren.

Anton Tjechovs noveller

– Det som har betytt mest för mig är att läsa en författare som skrev för över hundra år sedan, och veta exakt vad han skriver om. Jag har träffat de här människorna som han skriver om! Det är helt otroligt att vi har träffat samma personer, och han talar till mig från 1800-talet. Jag älskar det.

Okänd soldat – Väinö Linna

På basis av innehållet i Anna-Lena Lauréns bokhylla gör Mark Levengood dessutom en personanalys över vem hon är. Enligt den är hon bland annat en kvinna som är född 1902 och hade sitt andliga och litterära uppvaknande under mellankrigstiden.

Lyssna på intervjun via länken i huvudbilden till artikeln.