Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-medaljören Matti Mattsson är årets idrottare – Lejonen valdes till årets lag, Tim Sparv och Mikael Källman belönades också på galan

Från 2022
Uppdaterad 13.01.2022 22:17.
Matti Mattsson vid idrottsgalan 2022.
Bildtext Matti Mattsson blir tredje simmare som blir vald till Årets idrottare.
Bild: Idrottsgalan / Janina Pitkänen

OS-år – då vägde en medalj i Tokyo tungt. Simmaren Matti Mattsson valdes till Årets idrottare i Finland efter sitt brons i bassängen.

Senast en simmare blev vald till Årets idrottare i Finland krävdes ett skrällartat VM-guld. 2003 var det Hanna-Maria Seppälä som fick priset.

Arton år senare var det dags för en simmare igen. Förstahandsfavoriten Matti Mattsson vann sportjournalisternas omröstning och tog hem utmärkelsen med stor marginal. Han vann med nästan 1000 poäng före tvåan Mira Potkonen.

Mattsson tog OS-brons i Tokyo på 200 meter bröstsim – Finland fjärde simmedalj genom tiderna i olympiska sammanhang.

– När jag fick pris för årets genombrott 2013 blev jag trea i Årets idrottare-omröstningen. Då tänkte jag att jag vill vinna det här priset. Nu är jag här och jag vill tacka mitt team och mina närmaste, säger Mattsson.

Topp tio i Årets idrottare-omröstningen

Mattsson stod för tre starka lopp i OS-bassängen. I finalen bjöd han på karriärens bästa insats då han satte nytt personligt rekord och satte handen i kaklet som trea.

Finlands andra medaljör i Tokyo, boxaren Mira Potkonen, blev tvåa i omröstningen. Golfaren Matilda Castren fullbordade tättrion, men priset gick alltså till Mattsson.

Tio senaste Årets idrottare-vinnarna

Det finländska folket röstade i sin tur fram herrlandslagets debut i fotbolls-EM mot Danmark som årets idrottsögonblick.

– Det var en känslomässig match på alla sätt. Det viktigaste i idrott är respekt för varandra. Det visade laget och våra supportrar då Christian Eriksens hjärta stannade. Förhoppningsvis kan vi bjuda på fler oförglömliga ögonblick framöver, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Lejonens VM-silver prisbelönt

Bland de övriga tunga priserna fick herrlandslaget i ishockey priset som Årets lag. Lejonen tog VM-silver i fjol – en prestation som räckte till en knapp seger i sportjournalisternas omröstning.

Lejonen fick totalt 589 poäng och 70 förstaplatser. Damlandslaget i fotboll samlade ihop 578 poäng (68 förstaplatser) och damernas VM-stafettlag i längdåkning fick 551 poäng (59 förstaplatser).

– Vi hade ett lag fyllt med osjälviska spelare och starka ledarfigurer som ville spela för Finland. Det är alltid vår största framgångsfaktor, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen.

Leijonat MM-kisoissa Riiassa 2021 kesällä.
Bildtext Lejonen lyckades ta sig hela vägen till finalen i hockey-VM.
Bild: Andre Ringuette / HHOF-IIHF Images / AOP

Jalonen var onekligen sig lik i intervjun – och en stund senare var han en av kandidaterna till att bli Årets tränare för tredje gången i karriären.

Jalonen fullbordade inte trippeln på torsdagen. I stället var det volleybolltränaren Tuomas Sammelvuo som fick priset. Han leder det ryska herrlandslaget och tog laget till OS-silver i Tokyo.

En rörd Sammelvuo tackade det ryska landslaget, sin familj och tillägnade priset sina barn.

Sparv: "Lönar sig att använda sin röst"

Idrottsgalan innebar också att Tim Sparvs prisskåp fylldes på. Förra året fick Sparv pris från det internationella spelarfacket för hur han försöker påverka i samhället och lyft frågor om mänskliga rättigheter och rasism.

Nu följdes det upp med att Sparv utsågs till Årets förebild.

– Jag vill dela det här priset med andra idrottare som vill påverka. Det här betyder mycket för mig, säger Sparv.

– I något skede insåg jag vilken otrolig möjlighet vi har att kunna påverka i samhället. Det lönar sig att använda sin röst. Jag har njutit av det.

Tim Sparv med sitt pris under Idrottsgalan 2022.
Bildtext Tim Sparv har fått vänja sig vid att bli prisbelönt.
Bild: Lehtikuva

Sparv avslutade sin spelarkarriär före jul och medger att det känns lite konstigt att inte vara spelare längre.

– Men jag njuter också av att kunna göra saker som jag vill göra och vara mer med min familj. Jag har kunnat njuta av den lediga tiden som jag hade runt jul.

Andra ex-idrottare som belönades under galan var sex Hall of Fame-namn. Mikael Källman, Susanna Rahkamo, Petri Kokko, Jani Sievinen, Kurt Wires och Yrjö Hietanen tar plats bland andra stora i vår idrottshistoria.

Källman är den allra första handbollsspelaren som tar plats i Hall of Fame.

Läs mer om Källmans långa och framgångsrika karriär här!

Vinnare på Idrottsgalan

Årets idrottare: Matti Mattsson

Årets idrottsögonblick: Herrlandslagets debut i fotbolls-EM mot Danmark

Årets tränare: Tuomas Sammelvuo

Årets lag: Herrlandslaget i ishockey

Årets genombrott: Sara Kuivisto

Årets förebild: Tim Sparv

Årets unga idrottare: Saga Vanninen

Årets bakgrundskraft: Tuuli Merikoski

Årets idrottsförening: Oulun Voimisteluseura

Finlands aktivaste kommun: Jorois

Finlands aktivaste arbetsplats: Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt

Idrottskultur: Piukku "ProPADEL" Kopiloff

Livsgärning: Roger Talermo

Hall of Fame: Mikael Källman, Susanna Rahkamo, Petri Kokko, Jani Sievinen, Kurt Wires, Yrjö Hietanen

Idrottsambassadör: Emma Terho

Diskussion om artikeln