Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanna Marin: De värsta coronautmaningarna kommer inom några veckor

Från 2022
Uppdaterad 13.01.2022 23:15.
Sanna Marin i studion innan torsdagens valdebatt.
Bildtext Sanna Marin i tv-studion före torsdagens valdebatt.
Bild: Silja Viitala / Yle

Statsminister Sanna Marin varnar för ytterst allvarliga tider de kommande veckorna. Coronaviruset sprider sig som en löpeld, sa hon på torsdag kväll. Sjukvården belastas svårt. Regeringen förbereder uppdaterad coronastrategi, men det tar tid.

Regeringen ska förhandla om behovet av en uppdatering av coronastrategin på tisdag nästa vecka. Det meddelade statsminister Sanna Marin i en tv-intervju på torsdag kväll.

Regeringen för diskussionerna efter att ha hört de färskaste prognoserna från Institutet för hälsa och välfärd.

– Arbetet blir inte klart med detsamma, sa statsminister Sanna Marin. Det var ett svar på frågan om vi har tid att vänta så länge som till tisdagen.

– Läget förändras hela tiden. Omikronvarianten sprider sig om en löpeld, det syns tyvärr på sjukhusen, sa Sanna Marin

Värsta tiden kommer nu

Är det då någon som har kontroll över pandemin just nu?

– Just nu sprids viruset så snabbt att vi har ytterst stora utmaningar framför oss, sa statsminister Marin. Hon förutspår att hälsovården kommer att se de absolut värsta tiderna under de kommande veckorna.

Hon medgav att det finns fog för kritiken om röriga direktiv till medborgarna.

– Ta vaccin, var försiktiga och följ myndigheternas direktiv, även om de ibland verkar lite förvirrande. Det förklarade hon med att det är flera olika myndigheter som är iblandade, helheten verkar stökig. För den enskilda medborgaren kan det skapa tveksamhet.

Kiuru har ansvaret

Statsministern upprepade än en gång att hon inte tänker ta tillbaka ansvaret för coronafrågorna av partikamraten, omsorgsminister Krista Kiuru.

– Jag leder regeringens allmänna förhandlingar, det sker igen nästa vecka. Men Krista Kiuru leder den utvidgade ministerarbetsgruppen för coronabekämpning, hon har ansvaret, sa Sanna Marin.

Minister Krista Kiuru ska ändå få en efterträdare, eftersom hon är på väg på moderskapsledighet. SDP:s partifullmäktige utser en vikarie den 27. januari.

Inget uppror, men nödvändiga åtgärder i regionerna

Statsministern tog också ställning till det som liknar ett uppror i regionerna och kommuner, som åsidosätter regeringens rekommendationer om testning och karantän.

– Jag tror att alla gör sitt bästa. Både kommuner, regioner och sjukvårdsdistrikt har ansvaret för en hållbar sjukvård.

Nu styr man in resurser och personal på vården av de sjuka, och det har säkert varit genomtänkta och motiverade åtgärder, sa Sanna Marin.

Biter beredskapslagen på omikron?

Tidigare på torsdagen meddelade statsminister Sanna Marin att hon har diskuterat ett återinförande av undantagsförhållanden med presidenten.

Då kan man bland annat tumma på vårdgarantin, och lämna mindre brådskande vårduppgifter och ta i bruk tvångsarbete inom vården.

– Vi har tagit i bruk vissa restriktioner och fler diskuteras. Nu tycks de inte fungera så bra på omikronvarianten. Därför måste vi igen få ner kurvan och försöka hinna vaccinera så många som möjligt, sa statsminister Sanna Marin.

– Men det måste ärligt medges, det här är en utmanande helhet. Vi måste också ha beredskap för att ta i bruk beredskapslagen.

Men det görs bara om det är absolut nödvändigt, sa statsminister Sanna Marin på väg in till torsdagens valdebatt på finska Yle.

Corona inget tema i vårddebatt

I tv-debatten mötte Sanna Marin de två oppositionspartiernas partiordförande, Petteri Orpo från Samlingspartiet och Riikka Purra, Sannfinländarna. De utmanade inte SDP-ordföranden med coronakritik.

Coronapandemin berördes endast i en kort fråga om välfärdsområdesvalet verkligen kan arrangeras på ett tryggt sätt.

Statsministern försäkrade korthugget att valet arrangeras nästa söndag och att förhandsröstningen redan har börjat.

Uppdaterad med kort referat från valdebatten.

Diskussion om artikeln