Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sexbrottsprocessen mot prins Andrew fortsätter – går miste om titlar och beskyddarroller

Från 2022
Prins Andrew hertig av York
Bildtext Prins Andrew ska inte längre använda titeln "hans kungliga höghet".
Bild: John Thys / AFP

Prins Andrew går miste om en rad militära titlar och civila beskyddarroller. Enligt källor inom det brittiska hovet kommer prinsen inte heller längre att få använda titeln ”hans kungliga höghet” officiellt.

Beslutet kommer efter att en domare i USA på onsdagen beslutade att sexbrottsprocessen mot prins Andrew inte läggs ned. Virginia Giuffre har stämt prins Andrew för att ha utnyttjat henne sexuellt då hon var 17 år gammal. Fallet är kopplat till sexbrottshärvan kring den amerikanska affärsmannen Jeffrey Epstein. Prins Andrew nekar till anklagelserna.

Domarens beslut betyder att Andrew kan tvingas vittna i processen, som i vilket fall som helst väntas bli en imagemardröm för det brittiska kungahuset.

Den kommande processen har fått drottning Elizabeth att agera mot Andrew, som hon tidigare enligt brittiska medier kallat för sin favoritson.

‒ Med drottningens godkännande har hertigen av Yorks militära titlar och kungliga beskyddartitlar återbördats till drottningen, uppger Buckingham Palace.

‒ Hertigen av York kommer inte heller i fortsättningen att framträda i någon officiell roll och han kommer att försvara sig i rätten som en privat medborgare.

Källor inom hovet uppger att Andrews uppgifter och titlar kommer att fördelas mellan andra medlemmar av kungafamiljen. Beslutet kommer efter att 150 veteraner skrivit till drottningen och bett henne frånta prinsen hans roller inom militären på grund av hans nära kontakter till Epstein och Gislane Maxwell och rättsprocessen i USA.

Källor: BBC, Reuters