Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matti Mattsson tittar på OS-finalen och får nya krafter – Finlands bästa idrottare efter överlägsna segern: "Minns målgången resten av livet"

Från 2022
Matti Mattsson med sina pris efter att ha blivit vald till Årets idrottare.
Bildtext Med totalt 139 förstaplatser och över 2100 poäng var Matti Mattsson en solklar Årets idrottare-segrare.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

För åtta år sedan bestämde Matti Mattsson att han ska bli Årets idrottare. Nu är han framme – efter ett bronslopp som han gärna tittar på igen.

Den finländska OS-truppen åkte till Tokyo utan de stora, givna medaljkandidaterna. Olyckskorparna sa att Finland åker hem tomhänt från Japan.

Så blev det inte – och Matti Mattsson var idrottaren som öppnade medaljkontot. Hans rekordlopp i OS-finalen på 200 meter bröstsim bar hela vägen till ett brons och en plats i den finska idrottshistorien.

Hur smakar titeln Årets idrottare?

– Det här är något som jag har siktat mot sedan barnsben. För mig är det här stort – och det tog åtta år att komma hit, säger Mattsson efter prisutdelningen vid Idrottsgalan.

Nu ingår han i en unik trio simmare: Jani Sievinen och Hanna-Maria Seppälä är de två andra som har fått ta emot priset som bästa idrottare i landet.

– Det är en väldigt stor ära att få fortsätta den traditionen. Simning är kanske en lite underskattad gren i Finland. Det är viktigt för mig att visa upp och locka yngre till idrotten och framför allt simningen. Alla blir inte elitsimmare, men det är viktigt att kunna njuta av idrotten.

"Inte här utan honom"

2013 tog Mattsson VM-brons på 200 meter bröstsim. Han var det stora framtidsnamnet i finländsk simning.

Sedan sjönk han som en sten.

Motgångarna avlöste varandra, men efter år av letande hittade han fram till rätt melodi tillsammans med tränaren Eetu Karvonen – en av kandidaterna till Årets tränare-titeln.

– Jag hade inte stått här utan honom. Jag ringde till honom när han var tränare i Förenade Arabemiraten och frågade om han ska komma till Björneborg i stället.

– Efter ett tag hittade vi den röda tråden och den har vi följt. Nu står vi med en bra mellantid för det jobbet.

Två mästerskap väntar

Jobbet fortsätter för 28-åringen – mot en ny säsong med både VM och EM i lång bana. Och nästa sommar är det bara två år till OS i Paris.

– När jag lyckades sänka mitt rekord på 200 meter förra våren i Helsingfors visste jag att vi har hittat rätt. Då bestämde jag mig i praktiken för att fortsätta mot Paris.

Mattsson bär med sig bronsloppet i bakhuvudet för att höja sin motivation. Många bilder är suddiga, men en är klar som en spegelblank sjö.

– Jag kommer att minnas målgången hela mitt liv. När tre lampor tändes vid startpallen och jag förstod att jag är OS-trea… Otroligt.

– Jag får fortfarande krafter från den tävlingen. Jag kan titta på finalen för att få en god känsla. Men tanken är att bli bättre. Det finns tiondelar att hämta – och nu tränar jag hårt för nästa säsong.

Omröstningen – så stort vann Mattsson

Sportjournalisterna har sagt sitt. Simmaren Matti Mattsson är Årets idrottare i Finland – och han kunde kvittera ut en solklar seger. Här är siffrorna som visar Mattssons överlägsenhet:

1. Matti Mattsson, simning: 2104 poäng (139 förstaplatser)

2. Mira Potkonen, boxning: 1157 poäng (6)

3. Matilda Castren, golf: 1026 poäng (26)

4. Emil Soravuo, gymnastik: 1004 poäng (2)

5. Ilkka Herola, nordisk kombination: 898 poäng (7)

6. Lukas Hradecky, fotboll: 834 poäng (21)

7. Alexander Barkov, ishockey: 629 poäng (10)

8. Ristomatti Hakola & Joni Mäki, längdåkning: 619 poäng (3)

9. Toni Piispanen, friidrott: 543 poäng (13)

10. Teemu Pukki, fotboll: 477 poäng (5)

Diskussion om artikeln