Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Så är det", svarade USA:s utrikesminister när han fick frågan om Finland vill gå med i Nato – diskussionen om försvarsalliansen går het

Från 2022
Antony Blinken sitter vid ett bord klädd i kostym. Han tittar åt sidan.
Bildtext USA:s utrikesminister Antony Blinken konstaterar att dörren till Nato är öppen för Finland.
Bild: ELIOT BLONDET-POOL/SIPA/Shutterstock/All Over Press

USA:s utrikesminister Antony Blinken kommenterade ett eventuellt finländskt Natomedlemskap i en intervju. Enligt hans uppfattning vill Finland och åtminstone ett annat land gå med i Nato.

Debatten kring Nato har bubblat upp på senaste och den kommer med säkerhet ta ytterligare fart efter Antony "Tony" Blinkens intervju.

En journalist vid MSNBC ställde följande fråga: "Vi har hört att Finland och kanske ett annat land vill gå med i Nato nu?"

– Så är det, svarade Blinken.

Han kommenterade vidare att dörren till Nato alltid är öppen om länderna som vill gå med uppfyller försvarsalliansens kriterier.

– Om länder vill gå med i Nato så är det deras suveräna rättighet att bestämma att de vill bli medlemmar. Om de uppfyller kriterierna och om Natos medlemmar håller med, så är dörren öppen.

– Det här är något som Ryssland försöker få oss att backa från. Vi kommer inte att göra det.

Hela intervjun, som också fokuserade på det försämrade säkerhetsläget i Europa, läget i Afghanistan och relationen mellan USA och Ryssland, har transkriberats av USA:s utrikesministerium och hittas här.

Natodebatten en het potatis

Finlands ståndpunkt i Natofrågan har enligt politiker inte förändrats, men debatten har ändå gått het efter president Sauli Niinistös nyårstal där han talade om Nato.

Niinistös tal lyftes upp av flera internationella medier, bland annat finanstidningen Financial Times. Saken har också diskuterats aktivt i Sverige.

– Till Finlands rörelsefrihet och valmöjlighet hör också möjligheten att alliera oss militärt och ansöka om Natomedlemskap om vi så vill, sa presidenten då.

Finland är i nuläget en av Natos samarbetspartner. Finland har en så kallad Nato-option, vilket öppnar upp för ett medlemskap i försvarsalliansen om politikerna bestämmer sig för att ansöka om ett sådant.

Enligt politikerna blir Nato aktuellt om "det säkerhetspolitiska läget kräver det". Nato-optionen betyder alltså i korthet att Finland håller dörren öppen för att kunna ansöka om medlemskap.

Tidningen Helsingin Sanomat var i Finland först ute med nyheten om Blinkens uttalande.