Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Beslut om nya restriktioner i dag – och fyra andra nyheter att ha koll på

En stängd restaurang.
Bildtext En stängning av restauranger och barer som serverar alkohol kan bli aktuell. Regeringens coronagrupp diskuterar saken i dag.

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Coronavaccinet skyddar också mot allvarlig covid-19 orsakad av omikron

Coronavaccinen är fortfarande effektiva för att undvika allvarlig covid-19, konstaterar experter. Det gäller också den nya omikronvarianten. Enligt experter avtar skyddet mot lindrig covid-19 ändå relativt snabbt efter vaccinering.

– Skyddet mot symtomatisk smitta är 40–60 procent senast två veckor efter den tredje dosen, men minskar på några månader till under 20 procent. Så det är inte särskilt långvarigt, säger Hanna Nohynek som är vaccinexpert och överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Nohynek konstaterar att uppdaterade vacciner är att vänta så småningom. Experter hoppas på ett universellt coronavaccin som skulle skydda ännu bättre mot flera olika varianter.

En kvinna i orange jacka står i ett snölandskap
Bildtext Vaccinexperten Hanna Nohynek säger att skyddet mot allvarlig sjukdom är på en utmärkt nivå efter den tredje dosen.

Beslut om nya restriktioner i dag – regeringens coronagrupp möts

Regeringens coronagrupp träffas i dag för att diskutera nya restriktioner. Gruppen möts under morgonen och förmiddagen och tar sedan en paus, varefter de träffas på nytt efter klockan 13.

Enligt uppgifter ska gruppen bland annat diskutera en totalstängning av restauranger och barer med alkoholservering samt nya coronastöd.

Beredskapslagen kan också bli ett av dagens samtalsämnen. Enligt källor till Yle förbereder nämligen regeringen för att ta i bruk lagen.

Mat och vin på ett bord.
Bildtext Många experter och ministrar ser alkoholen som boven i smittspridningen – därför kan restauranger med alkoholservering stängas helt.

USA:s utrikesminister: Finland vill gå med i Nato

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger i en intervju att Finland och åtminsone ett annat land vill gå med i Nato. Han fick följande fråga: "Vi har hört att Finland och kanske ett annat land vill gå med i Nato nu?".

– Så är det, svarade Blinken och tillade att dörren till Nato alltid är öppen för Finland.

Han kommenterade vidare att Ryssland försöker få USA att backa i fråga om att locka med nya Natomedlemmar, men att man inte kommer lyssna på ryska uppmaningar.

Antony Blinken sitter vid ett bord och ler. Han är klädd i kostym.
Bildtext Den amerikanska utrikesministern säger att alla som uppfyller Natos kriterier har rätt att gå med i försvarsalliansen.

Mentalvården förnyas efter valet – unga ska få hjälp snabbare

Efter välfärdsområdesvalet ska bland annat mentalvården förnyas – bland annat elektroniska tjänster för ungdomar ska utvecklas inom Västra Nylands välfärdsområde. Psykologer och kuratorer ska fortfarande vara kvar i skolorna, men elektronisk hjälp ska också finnas.

Målet med det här systemet är att skapa snabbare tillgång till mentalvårdstjänster för unga – var de än bor.

– Det ska bli lättare för de unga att få de tjänster de behöver, säger Sanna Svahn som är ordförande för det temporära beredningsorganet för Västra Nylands välfärdsområde.

En ung kvinna sitter i en säng och tittar på sin telefon. Hon har också en dator i famnen.
Bildtext I dagens läge kan det dröja länge innan man får hjälp, men "elektroniska" psykologer ska underlätta situationen.

OS-medaljören Matti Mattsson är årets idrottare – de här belönades på Idrottsgalan

Simmaren Matti Mattsson, som knep en bronsmedalj under sommarens OS, valdes till årets idrottare på Idrottsgalan i gårkväll.

– När jag fick pris för årets genombrott 2013 blev jag trea i Årets idrottare-omröstningen. Då tänkte jag att jag vill vinna det här priset. Nu är jag här och jag vill tacka mitt team och mina närmaste, säger han.

Herrlandslaget i ishockey valdes till årets lag, medan fotbollsspelaren Tim Sparv belönades som årets förebild. Till årets idrottsögonblick valdes herrarnas fotbollsdebut i EM och handbollslegendaren Mikael Källman från Ekenäs valdes in till idrottens "Hall of fame".

Matti Mattsson vid idrottsgalan 2022.
Bildtext Matti Mattssons succé i sommarens OS ledde till guldregn på galan.

Väder

Växlande molnighet och lokala snöbyar. Det är mellan -2 och +2 grader i landets södra och mellersta delar, i öster och i norr något svalare.

Vinden blåser friskt på många håll i dag. Vindvarning råder i följande områden: Åland, Egentliga Finland och Satakunta.

I söder varnas det för hala trottoarer och vägar.