Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina: Regeringen har utsatts för en omfattande cyberattack – hotmeddelande lades ut på ministeriums hemsida

Från 2022
Uppdaterad 14.01.2022 09:50.
Ukrainas försvarsministeriums webbsida öppen på en dator.
Bildtext Flera hemsidor, bland annat försvarsministeriets hemsida drabbades.
Bild: Märta Nummenmaa / Yle

Ukrainska regeringen och flera av dess ministerier har utsatts för en omfattande cyberattack i natt, uppger landet. Flera av hemsidorna går fortfarande inte att nå.

Det ukrainska utrikesministeriet uppger på Facebook att dess hemsida ligger nere med anledning av ett globalt cyberangrepp, som ska ha utförts under natten.

Flera andra ministerier uppges också ha drabbats, likaså regeringens hemsida. De flesta sidor har återställts, men en del är fortsatt nedstängda i försök att hindra attacken från att spridas och för att lokalisera de tekniska problemen, meddelar en talesperson för regeringen.

Försvarsministeriets hemsida låg nere under natten, och under en kort stund i natt låg ett hotfullt meddelande på sidan, rapporterar flera nyhetsbyråer.

"Var rädda och vänta er det värsta"

Hotmeddelandet ska ha varit skrivet på ukrainska, ryska och polska. I meddelandet stod det "Ukrainare! All er personliga data har raderats och är omöjlig att återställa. All information om er har offentliggjorts, var rädda och vänta er det värsta".

I meddelandet hänvisades också till flera ultranationalistiska organisationer och regioner i Ukraina. "Det här är för ert förflutna, nutiden och framtiden" stod det innan raden av organisationer räknades upp.

Den ukrainska regeringen uppger att ingen personlig data har läckts ut, och säger också att innehållet på hemsidorna inte ändrats. Det är oklart ifall talespersonen syftar på det meddelande som ska ha lagts upp på försvarsministeriets sida.

Enligt landets utrikesministeriums talesperson Oleg Nikolenko är det för tidigt för att dra några slutsatser, men säger att Ryssland har en lång historia av att utföra liknande attacker mot Ukraina.

Ryssland har för sin del tidigare nekat att det är bakom cyberattacker mot landet.

Cyberattacken kommer samtidigt som relationen mellan Ryssland och Väst blir allt spändare. I veckan har parterna mötts i olika konstellationer för diskussioner om säkerheten i Europa och läget i Ukraina, utan några framsteg.

I går kväll varnade USA att hotet om en militär invasion i Ukraina är stort. Nato beskyller Ryssland för att förebereda en invasion vid gränsen till Ukraina, medan Ryssland har ställt krav på att Nato inte ska ta in flera medlemmar, något som Nato vägrar gå med på.

Källor: Reuters, AFP