Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ministerns besked: Novak Djokovic måste lämna Australien

Från 2022
Uppdaterad 14.01.2022 10:36.
Novak Djokovic laddar upp inför Australien Open.
Bildtext Novak Djokovic har under de senaste dagarna tränat i Melbourne.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Grand slam-turneringen Australian Open börjar på måndag och den stora frågan har varit om Novak Djokovic ställer upp. Nu pekar det mesta på att Djokovic inte får möjlighet att försvara sin titel.

Novak Djokovic är världsetta i tennis och skulle normalt sett vara storfavorit till att vinna sin favoritturnering Australian Open.

Serben landade i Australien för en vecka sedan, den 6 januari. Jurister och politiker har sedan dess veckan varit fullt sysselsatta i frågan om Djokovic ska få vara i Australien för att spela tennis.

Djokovic har uppgetts vara ovaccinerad mot covid-19, och då Australien har strikta coronarestriktioner har det varit oklart om Djokovic beviljas dispens. Tennisstjärnan har meddelat att han har haft covid-19 i december.

Får Djokovic även inreseförbud?

Nu har Australiens migrationsminister Alex Hawke tagit ställning och bestämt att Djokovic ska fråntas sitt visum. Hawke uppger att lagen ger honom befogenheter att göra så och motiverar beslutet med att det ligger i allmänhetens intresse.

Beslutet innebär att Djokovic tvingas lämna landet, men ministerbeslutet kan överklagas. Det är möjligt att serben dessutom får ett treårigt inreseförbud till Australien.

Hawkes besked är den senaste vändningen i Djokovic-soppan.

Manipulerat testresultat?

Den serbiske stjärnans visum drogs in omgående när han anlände till Melbourne för en dryg vecka sedan. Hans medicinska dispens godkändes inte av myndigheterna, men efter en rättslig process fick Djokovic grönt ljus tidigare i veckan och släpptes in i landet.

De senaste dagarna har nya uppgifter sipprat fram i internationella medier. Bland annat publicerade tyska Der Spiegel uppgifter om att tidsangivelserna för Djokovics positiva testresultat ska ha varit manipulerade – för att kunna få dispens till säsongens första grand slam-turnering i Melbourne.

Australian Open börjar på måndag. Djokovic har vunnit turneringen hela nio gånger och tre gånger i rad (2019–2021).