Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslands utrikesminister Lavrov: Tvinga inte in Finland och Sverige i Nato – Haavisto: Finlands säkerhetspolitik oförändrad

Från 2022
Uppdaterad 14.01.2022 17:09.
Rysslandsutrikesminister Sergej Lavrov talar i en mikrofon framför en blå vägg.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll en presskonferens i Moskva på fredagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att de krafter som försöker tvinga in Finland och Sverige i militäralliansen Nato respekterar inte de här ländernas suveränitet.

Sergej Lavrov säger att Ryssland respekterar Finlands suveräntitet och att både Finland och Sverige fattar egna beslut i Natofrågan.

Lavrov talade vid en presskonferens för utländska diplomater i Moskva i dag.

– Jag respekterar till fullo Finlands och Sveriges suveränitet och ländernas neutralitet. Neutralitetspolitiken är de viktigaste bidragen som de här länderna har kunnat tillföra i försöken att nå stabilitet i Europa.

Lavrov: Vi tror att USA och Nato placerar styrkor nära ryska gränsen

Lavrov säger att Ryssland har anledning att tro att USA och Nato kommer att bygga upp militära styrkor nära de ryska gränserna under de kommande månaderna.

Som förevändning använder USA och Nato spänningen kring Ukraina, säger Lavrov vid en presskonferensen.

Han tillägger att Ryssland vill att de europeiska säkerhetsfrågorna löses med iakttagande av ömsesidig respekt och balans i intressesfärerna.

"Vi väntar inte hur länge som helst"

Enligt Lavrov kan Ryssland svara på många olika sätt om landets krav på att Nato inte utvidgas österut tillbakavisas.

– Vi kommer inte att vänta hur länge som helst på att USA och Nato svarar på våra säkerhetsförslag. Vi vill ha detaljerade och skriftliga svar på varenda fråga vi ställt. Efter det kan president Putin fatta beslut.

Lavrov konstaterade också att alla kommunikationskanaler med EU för närvarande är stängda.

Haavisto: Finlands säkerhetspolitik är oförändrad

Finland har inga planer för närvarande att gå med i Nato, sa utrikesminister Pekka Haavisto i dag vid en pressträff i anslutning till EU:s utrikesministermöte i Frankrike.

Haavisto sa att Finland för närvarande inte diskuterar en anslutning till militäralliansen Nato.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har antytt att Finland skulle vilja bli medlem i Nato. En programledare som intervjuade Blinken på kanalen MSNBC i går morse antydde att Finland och möjligen ett annat land nu vill gå med i Nato. Blinken svarade på argumentet genom att säga "så är det."

Enligt Haavisto är Finlands säkerhetspolitik för närvarande oförändrad.

"Lavrovs uttalande om respekt för Finlands beslutanderätt i linje med Rysslands tidigare inställning"

Utrikesminister Pekka Haavisto sa vidare att den ryska utrikesministern Sergej Lavrovs uttalande i dag om respekt för Finlands och Sveriges rätt att bestämma stämmer överens med de synpunkter som Ryssland också tidigare har uttryckt.

Lavrov sa att Ryssland respekterar Finlands och Sveriges rätt att själva bestämma om de kan gå med i Nato, när Yle frågade om det på dagens presskonferens.

Enligt den princip som Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE följer har varje land rätt att fatta egna beslut om sitt förhållande till militära allianser, påpekade Haavisto.

Källa: Reuters, STT