Familjen Håkans får Turism-Oskar för utvecklingen av Åbo båtvarv – varvet är i dag en kombination av det gamla och det nya
Familjen Håkans har tilldelats en Turism-Oskar för sitt arbete med att utveckla Runsalas historiska varvsområde. Varvets anrika historia i kombination med satsningar på lokaler för evenemang har varit ett lyckat koncept, berättar Joakim Håkans.
Priset överräcktes av borgmästare Minna Arve till verkställande direktör, sjökapten Joakim Håkans med familj.
– Nog är det ju fint att alla vi som har jobbat för Åbo båtvarv har fått ett erkännande för vårt arbete, det känns bra. Vi kommer att fortsätta utveckla området så att det gagnar Åboborna och alla andra besökare, säger Joakim Håkans.
Håkans beskriver själv båtvarvet som en kombination av det gamla och det nya. Åbo båtvarv byggde över 5 000 båtar under tiden då varvet ännu var aktivt. Kunderna var bland annat kungligheter från runt om i världen, och båtarna levererades så långt som Argentina.
– Varvet har långa anor och en fin historia, men sedan har vi också satsat på att utveckla den moderna sidan med olika evenemang.
Med Turism-Oskar 2021 belönas en familj som har gjort betydande och imponerande investeringar i turistnäringen samt i fest- och evenemangsverksamhet. Utvecklingsarbetet i Runsala varvsområde har kombinerat skärgården, Runsala och Åbo historiska och fortfarande levande varvsnäring med modern evenemangsindustri på ett unikt och robust sätt.
prismotiveringen för årets Turism-Oskar
Utvecklingen vid Åbo båtvarv har varit stor de sedan familjen Håkans tog över år 2013.
– 2013 skulle man inte ha trott att det skulle se ut så här i dag. Jag är nöjd, jag tycker om hur det ser ut. Det hyllar de gamla anorna och historien. För oss är det viktigt att vi gör det på ett snyggt och kvalitetsmässigt sätt. Jag tror det är ganska få som har satsat på det sättet som vi har gjort.
Varvets anrika historia märks ännu i dag då man besöker varvet.
– Varvet var under sin tid ett av de förnämsta varven i Nordeuropa, det var verkligen en juvel. Om man jämför med bilar så var båtarna som byggdes där i klass med Ferrari eller Porsche. Man kan ännu i dag känna och se båtarna och historien, de äldsta båtarna vi har där fyller hundra nästa år.
Vid Åbo båtvarv ordnas i dag alla möjliga sorters evenemang. Området ligger nära centrum och lokalerna är stora, vilket har lett till att man ordnat allt från bröllop och seminarier till konserter och regattor på området. Familjen Håkans har dessutom satsat på ett bygga nya lokaler för just evenemang under de senaste åren.
– Tanken var inte alls att vi skulle börja ordna evenemang. Ursprungligen köpte vi området eftersom vi behövde ett varv för våra bogserbåtar. Efter ett eller två år kunde vi ändå se att det fanns ett sug hos människor som var väldigt intresserade, och märkte att det fanns massor av potential, säger Håkans.
Utvecklingen vid Åbo båtvarv har varit stor sedan familjen Håkans tog över år 2013.
– 2013 skulle man inte ha trott att det skulle se ut så här i dag. Jag är nöjd, jag tycker om hur det ser ut. Det ger kredit åt de gamla anorna och historien. För oss är det viktigt att vi gör det på ett snyggt och kvalitetsmässigt sätt. Jag tror det är ganska få som har satsat på det sättet som vi har gjort.
Förutom Joakim Håkans är också hans fru Mari och sonen Julius involverade i jobbet på varvet. Mari Håkans driver en butik och ett café vid varvet, och Julius Håkans har tagit ett allt större intresse för restaurangverksamheten på området.
Samarbetet inom familjen fungerar i stora drag bra.
– Man behöver inte vara lika finkänslig när man jobbar med familjen, man kan säga precis hur man tycker, på gott och ont, säger Håkans med ett skratt.
– Vi är ju bara en liten del av det här stora teamet som jobbar här, på sommaren har vi närmare hundra personer som jobbar vid varvet.
Framtidsplanerna för Åbo båtvarv är ännu lite oklara. Det finns möjligheter att bygga ut ännu mer vid varvet, men eftersom området gått igenom stora förändringar de senaste åren säger Håkans att man får avvakta lite i nuläget.
– Man måste tänka på att det är ett begränsat område och att man inte kan ha hur mycket folk här som helst, då får vi problem med både parkering och transport. Restaurangverksamheten är säkert det som de yngre är intresserade av att utveckla. Jag tycker det egentligen är jättebra som det är nu!
Turism-Oskar genom tiderna
2020 Olli Ojala, Kakola Yhtiöt Oy
2019 Ritva och Pekka Niemi, Sunborn Group
2018 Antti Sippola, Turun Osuuskauppa
2017 Teija Raninen, Västra Finlands Filmkommission
2016 Paavo Nurmi Festival
2015 Ted Wallin, Art Bank och Pauliina Räsänen & Slava Volkov, ArtTeatro
2014 Heikki Hartela, Hartela Oy
2013 Gustavs kommun
2012 Flow Park
2011 Nypotatisfestivalen, Åbo Strömmingsmarknad och Turun Keittiömestarit ry
2010 ÅST Les Misérables
2009 Heikki Salmela, Marina Palace Hotel
2008 Pekka Jokisuu, Kultaranta Resort och Eero Laaksonen, Utö Havshotel
2007 Arno Kasvi
2006 Föriäijä Markku Heikkilä, Aiju von Schönemann och Åbo Turistguider rf
2005 Vihreä Kolmio
2004 Hertig Johans renässansfest
2003 Medeltidsevenemang och Medeltidsmarknaden
2002 Dennis Livson, Muminvärlden
2001 Ia och Ralf Ölander
2000 Aulis Ruostepuro
1999 Eivor och Stefan Jensen, Rosita Oy
1998 Cykeluthyrning Carfield
1997 Pentti-Oskari Kangas, Höyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekka