Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåfamiljen Vihinens dotter föddes på motorvägen på väg till Kotka – räddningsverket sköter varje år flera förlossningar på vägarna i Östnyland

Från 2022
Kvinna pysslar om liten baby på soffa.
Bildtext Nadina Vihinen med sin nyfödda dotter, som föddes på vägen till sjukhuset.
Bild: Tom Broman

Borgåbon Nadina Vihinens dotter föddes i en ambulans vid motorvägens kant i Forsby. Räddningspersonalen klarar av att sköta en normal förlossning i bilen, och den här gången hann ambulansen fram precis i tid från den närliggande depån.

Det blev bråttom till förlossningsavdelningen då Borgåfamiljen Vihinens andra barn skulle komma till världen en natt i januari.

Planen var att Nadina Vihinens dotter skulle ha fötts på centralsjukhuset i Kotka i Kymmenedalen. Men föräldrarna hann inte längre än till Gammelbyavtaget på motorvägen, cirka tjugo minuters körväg från hemmet i Jackarby i Borgå.

– Då sa jag åt min sambo att nu måste du ringa 112, för vi kommer aldrig fram i tid.

Kvinna med baby.
Bildtext Nadina Vihinen med den nyfödda dottern.
Bild: Nadine Vihinens hemalbum.

Läkaren hade förvarnat att bebisen skulle kunna komma snabbt, eftersom hon var liten till växten och hon skulle få sitt andra barn. Och när det sedan begav sig gick det hela på bara en timme och 40 minuter.

Det tog en dryg halvtimme att ta sig till bilen, eftersom familjen väntade på barnvakt åt den förstfödda. Vihinens sambo hann köra till Forsby innan barnet började födas.

Ambulansen var snabbt på plats, och sedan föddes flickan efter bara tre minuter.

– Det var en otrolig lättnad när ambulansen kom, paniken lättade genast. De var duktiga och snälla och gav instruktioner åt mig och min sambo, berömmer Vihinen.

Vihinen var också nöjd över att kunna tala svenska med personalen under förlossningen, även om alla akutvårdare på plats inte pratade svenska.

Många östnylänningar föds i Kotka

Efter att Borgå BB stängdes år 2016 har östnylänningarna främst valt att åka till kvinnokliniken i Helsingfors eller centralsjukhuset i Kotka för att föda.

Många väljer Kotka. Även Nadina Vihinens första barn föddes där.

Kotka sjukhus utifrån
Bildtext Många östnylänningar väljer att föda i Kotka centralsjukhus.
Bild: Yle/Carmela Walder

Yle rapporterade för ett par år sedan att mängden födslar på vägen till sjukhuset ökat de senaste årtiondena. En orsak till det är att det finns färre ställen att föda på.

Enligt Frank Högström, akutförman vid räddningsverket i Östra Nyland, sker det en handfull gånger per år att barn föds på vägen till sjukhuset. Det har skett oftare sedan Borgå BB stängdes.

– Vi har träffat dem på motorvägen och sedan bedömt om vi ska börja föda där eller om vi hinner till sjukhuset. Någon gång följer Finnhems läkarhelikopter efter. Men inte ska det vara något problem om barnet föds med akutvårdare i en bil heller, om det är frågan om en normal födsel, säger Högström.

Enligt Högström har akutvårdspersonalen kompetens att sköta förlossningar på vägen. Då skickar man ut fler enheter, så att det finns tillräckligt med personal på plats.

– I Kotka finns också en fältbarnmorska som kan åka emot längs vägen, om man på förhand meddelar att det kommer att bli komplikationer eller liknande, säger Högström.

Ju närmare man är Helsingfors desto fler möjligheter finns det att snabbt få hjälp på vägen.

– Om man åker mot Helsingfors kan man få hjälp från Vanda, Hyvinge eller Mäntsälä. Och så har vi Finnhems läkarhelikopter som sköter om hela området.

Men Kotka har sina fördelar.

– Jag vet att många Borgåbor föredrar Kotka, som har stämningen av ett litet sjukhus och personlig service, och det är lätt att till exempel åka och hälsa på.

Små enheter viktiga i välfärdsområdena

Enligt Högström kommer akutvårdsnivån att hållas så som den är nu i samband med övergången till nya välfärdsområden.

– Områdena ändras lite, men antalet ambulanser kommer att vara ungefär de samma, säger Högström.

Ett rött hus med en ambulans utanför
Bildtext Från depån i Gammelby kom ambulansen snabbt på plats till motorvägen. Bilden är från år 2019.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Förlossningen vid motorvägens kant fick Nadina Vihinen att fundera lite extra kring det aktuella välfärdsområdesvalet. Hon har studerat samhällsvetenskap och säger att det alltid är viktigt för henne att rösta i val, men nu känns det speciellt viktigt.

– Det här väcker tankar om att det är viktigt att bevara de små enheterna, för det kan handla om minuter. Ambulansen kom från depån i Gammelby. Nu efteråt förstod jag att om vi ringt lite senare hade ambulansen kommit från ett annat ställe, och då hade den inte hunnit fram i tid.

Vihinen uppskattar att ambulansen var på plats inom 10–15 minuter.

Borgå sjukhus saknar Borgå BB

Från att Nadina Vihinen lämnade hemmet tog det en knapp halvtimme innan barnet föddes. Om Borgå BB funnits hade de kanske hunnit fram till sjukhuset.

– Hur långt in i förlossningssalen vi skulle ha hunnit vet jag inte, men klart att det skulle ha känts tryggare att vara i en sjukhusmiljö än där vid vägkanten, säger Vihinen.

– Det är ju inte aktuellt att Borgå BB skulle komma tillbaka, men visst skulle jag ha önskat att det skulle ha funnits ett sjukhus närmare. Lika långt på vägen hade vi blivit om vi kört västerut mot Helsingfors.

Vid sjukhuset i Borgå säger Henna Turunen, överläkare inom kvinnosjukdomar, att de inte har statistik över hur många förlossningar som börjar på vägen efter att Borgå BB lades ner. Men liksom Högström säger hon att de lyckligtvis inte är många.

– Ambulandspersonalen har förutsättningar att sköta förlossningar. När bebisen föds snabbt är det sällan komplikationer. Riskerna kan handla om bebisens behov direkt efter födseln eller till exempel rikliga blödningar, säger Turunen.

Turunen säger att man gärna hade hållit kvar BB i Borgå.

– Här i södra Finland har vi ändå kortare avstånd än till exempel uppe i norr. Men det är viktigt att i vården poängtera att man ska starta i tid mot sjukhuset. Det är alltid tryggare, det finns en orsak till att man brukar föda på sjukhuset, säger Turunen.

I Vihinens fall hade sjukhuset vid första telefonkontakten uppmanat familjen att vänta hemma, eftersom det var så pass länge mellan värkarna.

Borgåbornas uppgifter försvinner i Kotka

En sak som ytterligare orsakade stress för Vihinen var att hennes patientuppgifter inte fanns i sjukhusets system i Kotka.

Borgåborna hör som nylänningar till Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS), medan Kotkasjukhuset verkar inom samkommunen för social- och hälsovårdstjänster i Kymmenedalen, (Kymsote).

Distrikten har olika patientdatasystem, och för att patientuppgifterna ska föras över till Kotka ska man godkänna att det görs.

– Kontakten mellan HUS och Kymsote verkar inte vara så bra. När vi ringde dit så meddelade de att de inte har någon information om mig. På rådgivningen i Borgå hade jag fått höra att jag inte behöver fylla i några lov i Mina Kanta-sidorna på nytt, eftersom jag fött mitt första barn i Kotka, säger Vihinen.

– Så redan det ökade på stressen, även om vi skulle ha hunnit fram till sjukhuset i tid.

Hon har hört att andra Borgåfamiljer råkat ut för samma systemstrul.

Vid sjukhuset i Borgå säger Henna Turunen, överläkare inom kvinnosjukdomar, att man är noga med att föra över uppgifterna från mödravårdspolikliniken och rådgivningarna i Östnyland till Kymsote.

– Vi skickar till och med över dem med traditionell fax för att de säkert ska komma fram.

Enligt Turunen är det trots allt inte ett utbrett problem att patientuppgifter skulle saknas då någon i all hast tas in på förlossningsavdelningen i Kotka.

Diskussion om artikeln