Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bromarv erbjuder hus för familjer som vill bo på prov i byn – målet är att få nya invånare

Från 2022
En röd plastspade (för lek i sandlådan) i snön utanför ett gult trähus. Hav i bakgrunden eller egentligen is. Vinter, snö och is.
Bildtext Den röda plastspaden väntar på att tas i bruk av eventuella barn i en familj som vill bo på prov i Bromarv.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Bromarvborna fortsätter köra sitt eget race med att locka nya invånare. Nu kan man hyra hus med havsutsikt för några månader. Experimentet har väckt en del intresse.

Bakom experimentet med att bo på prov i Bromarv står det allmännyttiga utvecklingsbolaget MyBromarv, som grundades hösten 2020 av Bromarv byaråd.

– Syftet med MyBromarv är att locka mera inflyttning till Bromarv och hjälpa byn att hållas livskraftig också på sikt, säger Sonja Beja som är en av bolagets styrelsemedlemmar.

Hon och hennes familj är levande exempel på storstadsbor som flyttat till landsbygden. För tre år sedan flyttade Sonja Beja med man och ett barn från Frankrikes huvudstad Paris till ett hus på gränsen mellan Tenala och Bromarv.

En kvinna med ett knappt ettårigt barn i famnen. De står utanför ett gult trähus, på trappan vid dörren. Båda klädda i ljus mössa och blå vinterkläder.
Bildtext Sonja Beja berättar att dottern i famnen tränar för att börja på dagiset i Bromarv. Här står de utanför det hus MyBromarv vill hyra ut till hugade, eventuellt blivande Bromarvbor.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

De hade beslutat sig för att bo på prov i Bromarv i ett år. Nu har de fått ett barn till, börjat renovera huset och tänker inte flytta tillbaka till Paris eller Helsingfors.

Ny bostadsmässa i sommar

Bromarv är inte den enda byn eller orten i Raseborg där det jobbas för inflyttning.

Till exempel i Billnäs planeras en bostadsmässa i sommar, där man vill visa upp alla hus, lägenheter, stugor och tomter som finns att köpa eller hyra i Raseborgstrakten. Idén har redan tidigare presenterats av en grupp frivilliga, så kallade citylantisar och planeringen kom i gång för drygt ett år sedan. Arrangemangen kring den nya bostadsmässan sköts nu av en liten kärntrupp via föreningen Yhteismaa som beviljats pengar av Nylands förbund och Raseborgs stad.

Viktigt med snabba nätförbindelser

Men tillbaka till Bromarv där ett möblerat, gulmålat trähus står redo att ta emot hyresgäster för några månader.

– Nu erbjuder vi ett hus ganska i centrum av Bromarv för en familj eller någon som vill pröva på att bo här under våren. Tanken är de för en väldigt förmånlig hyra får ett hus med havsutsikt och alla bekvämligheter inklusive då en snabb internetanslutning, säger Sonja Beja.

Bromarv erbjuder den här våren ett hyreshus med havsutsikt för att locka nya invånare

7:11

Just snabba nätförbindelser är viktigt för att hyresgästerna ska kunna jobba på distans tillägger Beja.

– Det är möjligt att förflytta sig själv men en helt annan sak att flytta på sitt jobb. Har man ett jobb där man måste vara på plats hela tiden kan det vara svårt, men kan man distansjobba är det kanske inte så stor skillnad varifrån man gör det.

Dagisplats och skolgång går att ordna

En annan utmaning är att flytta tillfälligt med barn som går i skola eller på dagis medger Sonja Beja, men hon ser det också som en möjlighet.

– Såvitt jag ser det så måste man vara skriven i Raseborg för att få dagvårdsplats, men på relativt kort varsel får man plats.

Bromarv skola.
Bildtext Bromarv skola var för några år sedan indragningshotat. Både Bromarv byaråd och bolaget MyBromarv har jobbat målmedvetet för att få fler barnfamiljer att flytta till byn. Arkivbild.
Bild: Yle/Linus Westerlund

En annan fördel är att det finns både skola och daghem i Bromarv och från hyreshuset är det inte ens en kilometer till dem, menar Beja som förstås hoppas att eventuella föräldrar som hur huset får upp ögonen för byns dagis och skola.

– Men nu vill jag poängtera att man inte behöver ha barn för att få pröva på att bo i Bromarv, säger Sonja Beja.

Går huset till semesterfirare?

Experimentet med att bo på prov i Bromarv har väckt intresse och många har enligt Sonja Beja varit i kontakt och ställt frågor hur det hela går till. När ansökningstiden löpte ut i mitten av januari hade MyBromarv fått så pass många ansökningar att styrelsen beslöt att välja en av dem. Som bäst kommer parterna överens om närmare tidpunkt och andra detaljer.

Ett gult trähus med både balkong och altan som vetter mot havet. Vinter, snö och is.
Bildtext Utsikten över Djurgårdsfjärden ser kanske inte så extra fin ut en gråmulen dag i januari, men är en av orsakerna till att huset brukar vara uthyrt under hela sommaren.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Hur stor är risken att de som vill pröva på att bo i Bromarv kommer för att fira semester en tid och bo billigt vid en stuga vid havet?

– Det är klart att det är en risk, men det är en risk vi är villiga att ta. Vi är väldigt övertygade om att kommer man hit för att pröva, så stannar man nog, säger Sonja Beja.