Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Svenska Teaters uppsättning av Den unge Werthers lidanden behandlar romantiken förr och nu – ännu inget premiärdatum i sikte

Uppdaterad 18.01.2022 13:16.
Ingemar Raukola som den unge Werther. Han har på sig en guldrock och håller i en spraykanna.
Bildtext Ingemar Raukola spelar både 90-talets Ingemar och 1700-talets Werther.
Bild: ©Åbo Svenska Teater @Pette Rissanen

Åbo svenska teater har fått skjuta på sin premiär för uppsättningen av Goethes Den unge Werthers lidanden. Nu hoppas man på att få visa pjäsen för allmänheten kring mars eller april. Föreställningen har fått sitta på hyllan sedan våren 2021.

Pjäsen baserar sig på Goethes roman med samma namn, och har skrivits om av Erik Holmström, Eva-Maria Benavente Dahlin och Hans Christian Thulin. Pjäsen har redan tidigare spelats på Örebro teater.

Den här gången följer handlingen två tidsperspektiv. Publiken får se 1990-talets Ingemar och 1700-talets Werther blir offer för den obesvarade kärleken, och får följa med hur de hanterar den motgången.

Skådespelaren Ingemar Raukola spelar samtliga roller, och han är den som har sett till att pjäsen uppförs vid ÅST. Han säger att tanken bakom det tudelade tidsperspektivet var att visa vad som förändrats, eller inte förändrats inom romantiken under århundradena.

– Det är väl alltid aktuellt hur unga mår. Det som väckte mitt intresse för pjäsen var att jag kände igen mig själv i 90-talets tonåring. Jag kände också att det var mer trovärdigt än att försöka spela en nutida tonåring. Sen vill vi visa att samma känslor alltid varit aktuella och fortfarande är aktuella i dag, säger Raukola.

Goethes ursprungliga verk slutar tragiskt med att Werther begår självmord, men ett lika grymt öde behöver 1990-talets Ingemar inte möta.

– Jag vet inte om vi har ändrat så mycket på slutet egentligen. Kanske har vi ändrat tonen lite. Vi låter också Ingemar upptäcka saker om sig själv som låter honom gå vidare. Han blir inte fast i sina känslor som Werther blir, säger Raukola.

Svårt att veta var man ska lägga krutet

Eftersom datumet för premiären ännu inte är fastslaget är det svårt att veta när man ska sätta i den höga växeln, säger Raukola.

– Det är lite som att vara idrottare. Man vill ju träna så att man är i sin bästa form precis då det gäller. Sen vet man aldrig hur det egentligen är förrän man fått göra föreställningen framför en levande publik. Vi har inte heller haft några repetitioner framför provpublik, säger Raukola.

Tanken är att pjäsen ska turnera i kulturhus och visas för högstadieklasser. Eftersom pjäsen är riktad till ungdomar i 15-årsåldern och behandlar känsliga ämnen som självmord uppmuntrar ÅST klasslärare att diskutera ämnena tillsammans med eleverna.

Ingemar Raukola med en docka som visar mittfingret.
Bildtext Plötsligt sätter sig en helt udda flicka bredvid Ingemar och bjuder med honom på en helt udda grej. Förtjusning.
Bild: ©Åbo Svenska Teater @Pette Rissanen
Ingemar Raukola om Den unge Werthers Lidanden: "Det är alltid aktuellt hur unga mår". - Spela upp på Arenan