Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare om Ryssland: Då diplomatin misslyckas kan Ryssland anfalla Ukraina

Uppdaterad 14.01.2022 15:31.
Proryska soldater vid en övning på en åker.
Bildtext Proryska separatister i Donetsk i december.

Yle har bett forskarna Kristi Raik och Øystein Solvang bedöma hur allvarligt det ryska hotet att anfalla Ukraina är, mot bakgrund av den senaste veckans resultatlösa säkerhetspolitiska förhandlingar i Europa.

Kristi Raik leder Estlands utrikespolitiska institut och Øystein Solvang är för sin del en av forskarna vid det norska utrikespolitiska institutet.

Diplomatin misslyckades

Raik bedömer att hotet om ett ryskt anfall fortfarande är märkbart, och det tas på allvar både i USA och i Nato.

– Den här veckan såg vi att Ryssland inte kan nå sina mål med diplomati, men det är svårt att förutspå i vilken mån Ryssland kommer att tillgripa militära metoder.

Solvang konstaterar att den ryska mobiliseringen vid Ukrainas gräns tyder på att man förbereder anfall.

– Det är möjligt att Ryssland redan bestämt sig för att anfalla och använder förhandlingarna som ett svepskäl.

Det är, enligt Solvang, ändå mer troligt att Rysslands avsikt är att sätta press på USA och Nato, och då hänger ett beslut att anfalla ihop med hur förhandlingarna går vidare.

Är de västliga sanktionerna tillräckliga?

Kristi Raik säger att USA och Nato är redo att gå vidare med diplomatiska förhandlingar - dock med en mycket snävare agenda än vad Ryssland hoppats på.

Nato är samtidigt redo att stärka sin försvarsberedskap i medlemsländerna i öst, säger hon. Nato har också lovat bistå Ukraina ifall Ryssland anfaller.

– Det är oklart om de sanktioner som USA och EU förberett tillsammans är tillräckliga, för att få Ryssland att tänka om. Det är också osäkert hur långt EU-länderna är beredda att gå med sanktionerna mot Ryssland.

Inte läge för Finland att använda Natooption nu

På frågan hur Finlands så kallade Natooption påverkas av det rådande läget säger Raik att det inte nu är läge att lösa in optionen.

Solvang konstaterar för sin del att det ska bli intressant att se hur Ukrainakrisen påverkar finländarnas syn på Nato, trots att Finlands säkerhetspolitiska läge är helt annat än Ukrainas.

"Kreml är redo att använda vapenmakt"

Under den närmaste tiden kommer västländernas, Natos och EU:s enighet och beredskap att avvärja den ryska aggressionen att testas många gånger, säger Raik.

Solvang förutspår att Ryssland kommer att fortsätta att bevaka sina intressen med våld.

– Det spända läget vid Ukrainas gräns visar än en gång att Kreml är redo att använda militära medel för att nå sina mål.

Artikeln är en översättning av Mika Mäkeläinens artikel Näin tutkijat arvioivat nyt Venäjän aikeita Ukrainassa: "Hyökkäyksen uhka on huomattava, koska Venäjä ei voi saavuttaa tavoitteitaan diplomatialla" för Yle Uutiset. Översättningen är gjord av Sara Langh-Sjöblad.