Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsområdesval 2022

Analys: Trots dramatiska vändningar och inre tvister håller Marins regering ställningarna bland folket

Johan Ekman
Bildtext Opinionsmätningar ger inte överdriven anledning till oro, bedömer Svenska Yles politikreporter Johan Ekman.
Bild: Silja Viitala / Yle

Liksom Shakespeare visste, hänger dramatik, makt och politik ihop. Bråken i regeringen Marin kan verka dramatiska, men än så länge har regeringen majoriteten av folket bakom sig, skriver Svenska Yles politikreporter Johan Ekman.

"Olustigt vilar huvudet som bär en krona".

Genom hela sitt styre har Henrik IV, som William Shakespeares odödliga pjäs med samma namn handlar om, plågats av intriger och revolterande undersåtar. Den kanske mest prominente motståndaren är walesaren Owen Glendower, som trotsar monarken och proklamerar sig prins av Wales. Det här ger kungen ångest och sömnsvårigheter. Som så ofta fångar Shakespeare här i en enda replik ett tidlöst element av makten.

Frågor om makt och politik är alltid dramatiska – vilket den engelske pjäsförfattaren var väl medveten om. Och det är det som gör politiken intressant: sist och slutligen handlar den ju om människor som ställs inför stora avväganden och beslut och om starka viljor som krockar. Ett skådespel som heter duga, alltså.

Medierna kan lätt ge en bild av att regeringen ständigt står på fallrepet

Men stundvis blir dramatiken så stor, inte minst som den framställs medierna, att det bredare perspektivet kan falla i skymundan.

Statsminister Sanna Marin (SDP) och ministrarna i hennes regering är inte ovana med drama. Internt i regeringen har debatten om restriktioner gått het. Det var inte heller länge sedan statsministerns restaurangbesök skapade rubriker, för att inte tala om Centerns ständiga utmanande av de övriga regeringspartierna.

Man behöver ingen kristallkula för att förutspå, att vägen till vårens budgetförhandlingar kommer att vara fylld av hinder. Samtidigt som oppositionen utnyttjar varje tillfälle för att dra krokben för regeringen.

Medierna kan lätt ge en bild av att regeringen ständigt står på fallrepet.

Både Sanna Marin och regeringen har ett stabilt väljarstöd

Tar man en titt på olika opinionsmätningar, kan man ändå konstatera att situationen kanske inte borde leda till så stora sömnsvårigheter för statsministern. För det första är regeringspartiernas sammanlagda popularitet på en relativt bra nivå för en sittande regering: den har nämligen ett stöd bland majoriteten av folket.

Och enligt en opinionsmätning publicerad i Maaseudun Tulevaisuus den 10 januari, har regeringspartiernas anhängare en stark tilltro till att regeringen sitter perioden ut.

Centerns obekväma ställning har analyserats i många omgångar, men också av Centerns anhängare tror 47 procent på att regeringen rullar på till slutet, medan 27 procent inte gör det. Givetvis vittnar det om att det råder osäkerhet, men samtidigt är det inte alls sagt att situationen skulle vara omvänd i en annan regeringskonstellation.

Statsministern själv verkar också klara sig förhållandevis bra. Enligt Iltalehtis färska opinionsmätning vill 26 procent av folket ha Sanna Marin som nästa statsminister. Tvåan Petteri Orpo, från Samlingspartiet, klarar sig också bra med 21 procent, men det tredje största partiet Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra får endast 9 procents stöd.

Marin är också den minister som får bästa resultatet när man frågar vilken politiker som inger mest förtroende. Marin får 22 procent, medan tvåan Orpo uppnår 16 procent och Vänsterförbundets ordförande Li Andersson får 15 procent och är trea.

Större risk att fälla regeringen före nästa riksdagsval än att hålla ihop

Det verkar alltså som om Marin, trots dramatiska vändningar i coronapolitiken och gällande vem och var hon umgås på fritiden, har ett stabilt förtroende. Det samma gäller också regeringen som helhet.

Siffrorna var ännu bättre när pandemin just slagit till år 2020, men det är vanligt att regeringar och politiker får ett extra uppsving i kristider som anses kräva sammanhållning.

En orsak till att Marin och regeringen trots allt klarat sig relativt bra kan vara att de hittills gett en bild av att de uppriktigt försöker sitt bästa. Inga liknande övertramp som den brittiska premiärministern Boris Johnson, som ser ut att medvet ha agerat mot sina egna anvisningar till folket, har skett.

Trots att många med rätta varit missnöjda och förvirrade speciellt av den senaste tidens klumpiga kommunikation, ger det inte en bild av oärlighet.

Givetvis kan regeringen och statsministern fortfarande snubbla och falla – inte minst för att det är många stora och svåra frågor kvar att avhandla. Stämningen är också ofta bitsk mellan partierna och en akilleshäl är just att Centern ofta verkar ha svårt att bestämma vilket ben de ska stå på.

Likaså har de Gröna ofta haft svårigheter att häva sig i miljöfrågor.

Samtidigt har diskussionerna hittills lett till resultat i form av kompromisser, och så länge förtroendet bland folket är lika högt som nu, kan det vara mer riskabelt för alla parter att fälla regeringen än att fortsätta.

Än kan Marin sova tryggt om natten.

Diskussion om artikeln