Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Keistiöfärjan stod stilla i nästan ett dygn på grund av blåsten – färjtrafiken löper nu normalt igen

Uppdaterad 15.01.2022 09:16.
Solnedgång över Keistiö-färjan.
Bildtext Keistiöfärjan står stilla för tillfället.

Keistiöfärjan stod stilla från fredagsförmiddagen fram till lördag morgon på grund av dåliga väderförhållanden och isflak i vattnet som blockerade färjrännan. Nu löper färjtrafiken som normalt igen.

– Problemet beror på det varma vädret och hårda nordvästliga vindar. Det är force majeure, så vi måste tyvärr bara vänta och se, säger Lari Lapintie från Finnferries på fredagseftermiddagen.

Lapintie berättar att väderförhållandena har gjort så att stora isflak har lossat från Iniöfjärden som nu blockerar Keistiöfärjans isränna. Detta kombinerat med hård vind gör att färjan inte kan trafikera.

– Det finns personer på plats som följer med situationen och hur den fortskrider under kvällen, så ifall det skulle lätta så börjar dom trafikera igen. Så länge som det blåser hårt från nordväst så kan vi inte trafikera, så det kan hända att färjan står stilla tills imorgon.

"Sover hos en vän om färjan inte kommer igång"

Taxichauffören Rolf Schwartz bor på Keistiö och tog färjan över till Iniö på morgonen för att jobba. Kring 11 på förmiddagen fick han reda på att färjan stod stilla.

– På grund av det här har jag inte kunnat dela ut posten på Keistiö som jag sköter om, och så kommer jag troligtvis inte att kunna åka hem heller ikväll nu när färjan står stilla.

Enligt Schwartz stod det vid 11-tiden några bilar med passagerare vid färjfästet och väntade. Då passade han och hans mamma som driver en cateringfirma på att bjuda på lite mat som hon hade med sig.

– Det var bland annat två personer från Sverige som skulle ut till sin stuga på Keistiö. De har ju lite längre väg hem, men de skulle hitta boende i Norrby ifall färjan inte kommer igång ikväll.

Schwartz berättar att han också tidigare har varit med om avbrott i färjtrafiken som gjort att han inte har kunnat ta sig hem på kvällen.

– Visst har det hänt, men det hör nog till ovanligheterna. Jag får sova hos en vän. Såna här problem löser man alltid här i skärgården.

Den senaste informationen om Keistiöfärjan hittas på Finnferries webbplats.

Artikeln uppdaterades 15.1.2021 klockan 9.16 med information om att färjtrafiken löper normalt igen.