Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen titelstatus, men en fet belöning – Robert Helenius ska börja träna inför obekräftade miljonmatchen mot Fury: "Skulle knocka honom"

Från 2022
Robert Helenius boxas.
Bildtext Robert Helenius har slagit Adam Kownacki två gånger på raken.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Glödheta Robert Helenius drömmer om VM-match mot Oleksandr Usyk, samtidigt som en drabbning mot Tyson Fury är aktuell. Förhandlingarna om mötet med superstjärnan pågår och Helenius tänker börja slipa på formen.

Robert Helenius eller Andy Ruiz. Det var namnen som promotorerna före årsskiftet pekade ut som alternativ till Tyson Furys nästa motståndare.

Från finländarens läger bekräftar man att en match mot supernamnet Fury lockar. Förhandlingar pågår – och Helenius ska inleda hårdträningen.

– Det har varit en hel del förhandlingar. I det här världsläget med covid kör "Robbe" i gång med ett träningsläger i februari för säkerhets skull, säger hans manager Markus Sundman till Yle Urheilu.

– Man kan inte lämna något åt slumpen. Om det finns en chans att få matchen så ska vi hålla lägret. Något kontrakt finns inte.

Sex nollor på matchavtalet

Fury är WBC-mästare och Dillian Whyte är så kallad "mandatory challenger" på förbundets lista. Men en match mellan duon verkar inte vara på gång och därför är Helenius aktuell.

Om 38-årige Helenius match mot Fury blir av skulle det vara den största i hans karriär. Men någon VM-titel skulle inte vara på spel.

– Att matchen skulle sakna VM-status är inte ett problem. Jag är redo. Jag har boxats så länge. Senaste tio år har mitt fokus varit på en VM-match, förklarar boxaren själv.

Robert Helenius manager Markus Sundman tittar in i kameran.
Bildtext Markus Sundman fungerar som manager för Helenius.
Bild: Yle/Sebastian Backman

– Matcharvodet har sex nollor. Robbe har två ytterst betydelsefulla segrar i USA bakom sig, vi är i en bra position. Det går att sälja Robbe till en stor arena, berättar Sundman.

Med andra ord talar Team Helenius om en miljonmatch.

– Den ekonomiska aspekten är viktig. Jag hade en matchpaus på nitton månader och fick inte pengar från något håll. Förra fajten gav så bra belöning att jag kan fokusera på träningen nu, menar Helenius.

Ett annat alternativ skulle vara att vänta på en eventuell titelmatch om WBA-bältet. Just nu ser det ut som att regerande mästaren Oleksandr Usyk står inför en reprismatch mot Anthony Joshua.

Törstar efter titelmatch

Och visst suktar "Nordic Nightmare" samtidigt efter en titelmatch mot Usyk. Den slutsatsen kan man dra efter Sky Sports färska intervju med Helenius.

Ålänningen tycker att han förtjänar titelmatchen mest av alla och avslöjar att han nu väntar på ett formellt svar av WBA om hur läget ser ut. För tillfället rankas Helenius som tredjeutmanare av förbundet.

– Jag förväntar mig att officiellt utnämnas som mandatory. Jag har förtjänat det och kommer att kämpa för det utanför ringen lika hårt som jag gjort innanför repen, slår Borgåsonen fast för tv-kanalen.

Utgången av en möjlig Fury-match är glasklar för honom.

– Jag skulle knocka Fury. Hans stil är definitivt lättare för mig än Usyks.

Diskussion om artikeln