Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronarestriktionerna förlängs och uppdateras i Egentliga Finland – gymmen får hålla öppet

En handdesinfektionsflaska i ett gym.
Bildtext Regionförvaltningsverket vill förhindra att stora smittkluster uppstår.
Bild: Matti Myller / Yle

Gymmen kan hålla öppet om de ser till att deltagarna kan undvika smitta till följd av närkontakt. Däremot måste utrymmen för lagidrott och gruppmotion hållas stängda.

De som ordnar verksamhet i utrymmen som är öppna för allmänheten eller avsedda för en mindre grupp deltagare ska se till att deltagarna kan undvika smitta till följd av närkontakt.

Det ska göras upp en skriftlig plan över arrangemangen som ska hållas framlagd så att deltagarna kan se den.

Detta innebär att exempelvis gym, allmänna bastur, simhallar och badinrättningar kan öppna för kunder igen om man tar hänsyn till hälsosäkerheten och följer restriktionerna.

Vill förhindra stora smittkluster

Restriktionerna riktas nu mot sådana utrymmen och verksamheter där risken för närkontakter och hög aerosolproduktion utgör en särskild risk för smittspridning. Sådana ska hållas stängda, bestämmer regionförvaltningsverket.

Till dessa hör utrymmen där dans, körsång och amatörteater utövas, samt utrymmen där man ägnar sig åt kampsport, lagidrott och gruppmotion.

– I det nuvarande epidemiologiska läget är det skäl att rikta de strikta restriktionerna mot sådana situationer där det enligt experterna finns en betydande risk för att nya omfattande smittkluster ska uppstå, säger regionförvaltningsverkets överdirektör Leena Räsänen i ett pressmeddelande..

Undantaget är barn och unga födda år 2003 eller senare, som fortsättningsvis kan delta i ledd hobbyverksamhet i utrymmen som annars måste hållas stängda.

Beslutet gäller inte heller professionell idrott eller verksamhet som hör till privatlivet eller familjelivet.

Med de nya besluten förbjuds fortfarande offentliga tillställningar och allmänna sammankomster både inomhus och utomhus.

Besluten är i kraft i Egentliga Finland och Satakunta under tiden 16–28.1.