Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen föreslår coronastöd till företag, anställda och kultur- och evenemangsbranschen

Uppdaterad 14.01.2022 20:35.
Publik på en rockkonsert.
Bildtext Dessutom bereds en sjätte omgång av företagsstöd på sammanlagt cirka 90 miljoner euro per månad. Här kommer man att beakta bland annat de restriktioner som berört evenemangsbranschen.

Regeringens coronaministrar föreslår stöd och kompensationer till företag och branscher som drabbats av coronarestriktioner.

Näringsminister Mika Lintilä (C) säger att stöden kommer att ingå i den tilläggsbudget som regeringen ger till riksdagen i början av februari.

Stöden berör enligt Lintilä företag och andra aktörer som drabbats av restriktioner och nedstängningar.

Det handlar enligt Lintilä bland annat om motions- och idrottslokaler, simhallar och badinrättningar samt inomhuslekparker.

Kostnaderna för ersättningarna uppskattas till cirka 25 miljoner euro per månad.

Dessutom bereds en sjätte omgång av företagsstöd på sammanlagt cirka 90 miljoner euro per månad. Här kommer man att beakta bland annat de restriktioner som berört evenemangsbranschen.

Staten förbereder ersättningar för inställda evenemang inom idrott och kultur.

Arbetsmarknadsstöd till dem som drabbats

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) säger att specialarrangemangen inom arbetsmarknadsstödet kommer att fortsätta i och med de restriktioner som trädde i kraft i och med att nödbromsmekanismen togs i bruk i december.

- Det är viktigt att vi tar hand om företagarnas och de anställdas utkomst, säger Haatainen.

I och med coronapandemin ändrades lagen så att företagare kunde få stöd utan att lägga ned företaget. Ändringen var i kraft till slutet av november 2021, men motsvarande ändring kommer enligt Haatainen nu att genomföras på nytt.

Arbetsmarknadsstöd kan därmed betalas ut för januari och februari 2022. Enligt Haatainen ska det bli möjligt att betala ut arbetsmarknadsstöd retroaktivt för den tid då lagen inte var i kraft.

Haatainen säger att cirka 18 000 personer berördes av det här arbetsmarknadsstödet i oktober 2021.

Ändringarna i arbetsmarknadsstödet uppskattas enligt Haatainen kosta staten cirka 12 miljoner euro per månad.

Karensdagar för arbetslösa slopas

Social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen (VF) säger för sin del att regeringen nu enats om ett stödpaket till företag, anställda och bland annat arbetstagare inom de kreativa branscherna.

- Centrala mål i den här helheten har varit att förstärka arbetslöshetsstödet i ett krisläge samt att stöda drabbade företag och kulturbranschen.

Sarkkinen säger att de så kallade karensdagarna kommer att slopas. Det innebär att arbetslöshetsstöd kommer att betalas ut genast från början då man blir arbetslös. I normala fall inleds arbetslösheten med fem karensdagar då stöd inte betalas ut.

Förändringen förbättrar enligt Sarkkinen utkomsten för dem som blir arbetslösa eller permitterade.

I pengar räknat innebär det här i genomsnitt ett tillskott på 350 euro för dem med inkomstrelaterat stöd. För dem som får arbetsmarknadsstöd uppgår tillskottet till 168 euro.

Förslaget ges till riksdagen så fort som möjligt, säger Sarkkinen. Det är meningen att reformen ska träda i kraft retroaktivt från och med den 1 januari 2022.

Möjligt att restauranger med alkoholservering stängs i februari

Regeringen bereder lagstiftning som gör det möjligt att stänga barer, pubar och nattklubbar, något som Institutet för hälsa och välfärd har föreslagit.

De här betecknas av hälsomyndigheten som platser förknippade med hög risk. Matrestauranger och personalrestauranger betecknas däremot som platser med låg risk.

Näringsminister Mika Lintilä säger att regeringen är enig om att matrestauranger inte ska utsättas för fler restriktioner.

Lintilä bedömer att det kommer att ta tre eller fyra veckor att genomföra förslaget som ska godkännas av riksdagen.

Källor: Statsrådet, STT
Artikeln uppdateras.