Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Topeliuspriset går i år till journalisten Peter Buchert, vars "miljöjournalistik är i en klass för sig i Svenskfinland"

Journalisten och Topeliuspristagaren Peter Buchert ute i ett vintrigt landskap med skog i bakgrunden.
Bildtext - Speciellt i dagens värld är det viktigt att förmedla och förklara komplicerade saker lättfattligt, utan att ge avkall på noggrannheten., säger pristagaren Peter Buchert.
Bild: Mikael Sjövall

Topeliuspriset, det stora finlandssvenska publicistpriset, tilldelas i år journalisten Peter Buchert.

Buchert, 51, har de 15 senaste åren arbetat som reporter på Hufvudstadsbladet och innan dess var han reporter på Finska notisbyrån.

Priset på 7 500 euro fick Buchert ta emot under ett seminarium om vetenskapsjournalistik. Arrangörer var Finlands svenska publicistförbund och Svenska folkskolans vänner, som tillsammans delar ut priset varje år.

– Det är med tacksamhet och ödmjukhet jag tar emot ett så uppskattat pris. Det känns fint att priset ges för ett pågående arbete, säger Buchert.

Prisnämnden motiverar valet bland annat med att Buchert är en mångsidig och klarsynt journalist som behandlar såväl miljö- och klimatfrågor som politik med samma gedigna kunskap och omdöme.

Bucherts miljöjournalistik är enligt prisnämnden i en klass för sig i Svenskfinland.

Själv säger han att både vetenskapsjournalistiken och vetenskapen handlar om en process, inte om något som en gång för alla är färdigt.

– Jag ser därför på priset som något mer än en belöning till en enskild journalist. Speciellt i dagens värld är det viktigt att förmedla och förklara komplicerade saker lättfattligt, utan att ge avkall på noggrannheten.