Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Känslosamma inlägg av petade skidåkarna – Vilma Nissinen: "Fick aldrig chansen att visa vad jag går för"

Från 2022
Vilma Nissinen rättar nummervästen.
Bildtext Vilma Nissinen har haft en jobbig vinter.
Bild: Tomi Hänninen

OS-drömmen sprack för längdåkarna Vilma Nissinen och Riitta-Liisa Roponen. Nissinen deppar över att inte ha fått tillräckligt med möjligheter att ge formbesked, medan Roponen ser säsongen som en bonus.

Världscuptävlingarna i både Les Rousses och Planica plockades bort från kalendern och då spikades längdtruppen till OS redan i onsdags. De sista platserna gick till Jasmin Kähärä och Remi Lindholm.

På damsidan sågs 42-åriga Riitta-Liisa Roponen som Kähäräs största konkurrent till Pekingbiljetten. Roponen tvingades avbryta Tour de Ski på grund av angina och missade FM i Imatra.

På sitt Instagram-konto summerar hon sina känslor efter beskedet om OS.

"När man har den egna kroppen som arbetsredskap är också det psykiska välbefinnandet centralt. Säsongen har varit tung på grund av en närståendes sjukdom och utmaningarna i vardagen har varit annorlunda. Men jag ångrar ingenting, året har gett så många nya erfarenheter och stunder av glädje!" skriver Roponen.

OS-truppen på skidor

I VM i Oberstdorf i fjol var hon ett stort utropstecken med sin tiondeplats på fristilsmilen. Spelen i Peking skulle ha varit hennes sjätte OS.

"Jag kan stolt konstatera att jag gett hundra procent, men det räckte inte längre än så här. Det här var på sätt och vis ett bonusår och jag är tacksam för allt vad det förde med sig", fortsätter Roponen, som säger sig vänta ivrigt på vad livet nu ska föra med sig.

Oturlig vinter för Nissinen

Någon OS-resa blir det inte heller för Vilma Nissinen. Hennes enda världscupinsats den här säsongen är en 44:e plats på 10 kilometer klassiskt i Ruka.

Hennes Tour de Ski-äventyr tog slut redan före första starten, efter att rumskamraten Eveliina Piippo blivit coronasmittad.

"En chans att visa upp sig, toppad form i fel tidpunkt, mycket otur och säsongens huvudtävlingar som man får följa med från hemmasoffan", sammanfattar 24-åringen på Instagram.

Det som svider mest för Nissinen är att hon tycker sig aldrig ha fått chansen att visa formen.

"Jag skulle ljuga om jag påstod att det här inte grämer, det som är värst är att jag sist och slutligen aldrig fick chansen att visa vad jag går för."

Se Sportlivs reportage med Riitta-Liisa Roponen inför säsongen! - Spela upp på Arenan