Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Novak Djokovic har överklagat ministerns visumbeslut – hålls i karantänhotell i helgen, domstolsbeslut väntas på söndag

Från 2022
Novak Djokovic under drickapaus.
Bildtext Många av Novak Djokovics tenniskolleger har kritiserat spelaren för den show han ställt till med i Australien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tennisettan Novak Djokovic väntar på fortsatta rättsförhandlingar i Melbourne efter att hans visum fråntogs i fredags. Australiska myndigheter beskriver tennisspelaren som en hälsorisk.

Novak Djokovic har överklagat beslutet som Australiens immigrationsminister Alex Hawke fattade i fredags om att återkalla tennisspelarens visum till landet.

Domstolsförhandlingarna som ska avgöra Djokovic öde inleds på söndagsmorgonen lokaltid, det vill säga på lördag kväll finsk tid. Ifall rätten godkänner ministerns beslut tvingas Djokovic lämna Australien och missar därmed turneringen Australian Open som börjar på måndag.

Novak Djokovic är världsetta i tennis och skulle normalt sett vara storfavorit till att vinna sin favoritturnering Australian Open.

För tillfället hålls Djokovic i ett karantänhotell i Melbourne där han väntar på domstolsförhandlingarna. Enligt nyhetsbyrån Reuters är det samma boende som Djokovic hölls i tidigare och hans rörelsefrihet är begränsad i enlighet med ett domstolsbeslut från i fredags.

Novak Djokovic laddar upp inför Australien Open.

Ministerns besked: Novak Djokovic måste lämna Australien

Tennisturneringen Australian Open börjar på måndag.

Beskrivs som hälsorisk

Det är redan andra gången som australiska myndigheter försöker utvisa Djokovic efter att han anlände till Australien den 6 januari.

Djokovic har uppgetts vara ovaccinerad mot covid-19, och i och med att Australien har strikta coronarestriktioner har det varit oklart om Djokovic beviljas dispens. Tennisstjärnan har meddelat att han har haft covid-19 i december.

Regeringen anser att Djokovics vistelse i landet hotar hälsosäkerheten, inte minst på grud av omikronvarianten som just nu sveper över landet.

Immigrationsministern Alex Hawke menar att Djokovic fortsatta vistelse i Australien kan leda till vaccinmotstånd i landet. Regeringen oroar sig också för att Djokovics agerande leder till att fler försöker bryta mot coronarestriktionerna.

Djokovics advokater menar att regeringen inte har lagt fram tillräckliga bevis för sina anklagelser.

Källor: AFP, Reuters, AP