Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Symptomfri Ilkka Herola vill tävla men fortsätter att testa positivt för covid-19 – Kinas PCR-krav kan göra situationen besvärlig för många OS-idrottare

Från 2022
Uppdaterad 15.01.2022 12:54.
Ilkka Herola har precis hoppat backe.
Bildtext Om Ilkka Herola får allt att stämma har han medaljchans i OS.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Ilkka Herola har senast tävlat i nordisk kombination för en månad sedan i Ramsau. Herola testade för en dryg vecka sedan positivt för covid-19 och får därför inte tävla i Klingenthal detta veckoslut.

Det intressanta i sammanhanget är att Herola inte har haft några symptom och tränar på för fullt hemma i Kuopio. Han har dagligen testats för corona, men PCR-testen fortsätter blinka grönt.

– Hoppas att Peking inte grusas på grund av den här coronagrejen. Det är upplagt för katastrof. Jag får hoppas att det löser sig, säger Herola i Yle Urheilus intervju.

Då Yles sportstudio ringer upp Herola på lördagsförmiddagen verkar han inte lika nervös.

– Om jag inte kan delta, en månad efter att ha testat positivt, lär även rätt så många andra missa OS. Om en månad kan halva Europa ha haft corona.

För att få delta i OS krävs ett negativt PCR-test. Olympiska kommitténs chefsläkare Maarit Valtonen säger till Yle att diskussioner har förts om det kan finnas andra sätt att slå fast att en idrottare inte riskerar att smitta andra.

Känner sig frisk och vill tävla

Herola säger att det kan vara tur i oturen att ha smittats av omikron i god tid före OS. Det är oklart om omikron kan ha en egenskap som gör att smittade personer testar positivt länge – även om de är helt symptomfria.

– Drabbas man under de kommande veckorna kan läget vara värre med tanke på OS, säger Herola i tv-sändningen.

Herola känner sig fullt frisk och säger att han gärna skulle tävla. All utrustning finns i Centraleuropa dit han tänker återvända så fort som möjligt.

– Ur ett hälsomässigt perspektiv vore det inga problem att tävla. I den bemärkelsen är allt okej. Allt har undersökts och alla tänkbara måttstockar har använts. Problemet är att PCR-resultatet fortfarande är positivt, säger Herola.

Den första OS-tävlingen i nordisk kombination står på programmet den 9 februari.

Diskussion om artikeln