Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige skickar trupper till Gotland på grund av det spända säkerhetsläget i Europa – gotlänningar: "Obehagligt"

Uppdaterad 15.01.2022 17:31.
Nordenkorrespondent Lucas Dahlström är på plats på Gotland. - Spela upp på Arenan

Svenska försvarsmakten har under fredag och lördag transporterat strategiska styrkor till Gotland, den största svenska ön i Östersjön. Soldaterna bevakar Visby flygplats och hamnområden.

En styrka på 120 personer har skickats till Gotland för att markera att Gotland ska försvaras, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt den svenska försvarsmakten är det den operativa beredskapsenheten som landade på Gotland på fredag kväll. På lördag eftermiddag kom det ännu fler trupper och en rad militärfordon till Visby.

Insatsen ska enligt försvarsmakten ses som en anpassning till det spända läget mellan Ryssland och Ukraina, men Sverige har inte höjt sin beredskapsnivå.

Svenska militärer går framför en vit lada på Gotland.
Bildtext Den militära närvaron syns på Gotland. Här patrulleras det utanför Hejnums bygdegård.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Den ryska flottan har i veckan ökat antalet landstigningsfartyg i Östersjön från ett till sex, enligt Dagens Nyheter.

– Vi tycker att det är viktigt att ta del av utvecklingen och skicka ett meddelande om att vi ser allvarligt på situationen, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist till tidningen.

Soldat går vid hamnen. Båtar i bakgrunden.
Bildtext En soldat patrullerar vid Slite hamn.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Den svenska försvarsmakten bedömer ändå att det är låg risk för att Sverige ska angripas.

– Det behöver inte betyda något ökat hot, men vi anpassar oss alltid efter rådande situation, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson.

Finlands försvarsmakt har inte kommenterat om Finland skulle följa Sveriges exempel, skriver Yle Uutiset.

Regementeschef: "Risken för väpnad konflikt är låg"

Vid hamnen i Slite på nordöstra Gotland patrullerar två militärfordon under lördag eftermiddag. Överste Mattias Ardin, regementeschef på Gotland, säger att det är naturligt att personal från försvarsmakten syns i stadsmiljö då de utför sina uppgifter.

– När man arbetar med informationsinhämtning och för att göra sig beredd för olika händelseutvecklingar så blir det så att man syns mycket, säger Ardin.

Mattias Ardin pratar med jornalist. I bakgrunden ett militärfordon.
Bildtext Överste Mattias Ardin menar att Gotland är på en strategiskt viktig plats.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Mattias Ardin menar att det försämrade säkerhetsläget i vår del av världen har lett till en sammanfattad bedömning hos försvarsmakten att man ska flytta en del av försvarets resurser till Gotland. Han poängterar Gotlands viktiga strategiska position mitt i Östersjön.

– Gotland har historiskt alltid varit viktigt. Härifrån kan man påverka både luft- och sjövägar i Östersjöregionen.

Den som kontrollerar Gotland kontrollerar Östersjön?

– Den som kontrollerar Gotland har i alla fall möjlighet att kontrollera Östersjön.

Soldat står vid vattnet med ett vapen.
Bildtext Johan Ekstrand är närstridsledare på Gotlands regemente. Han tycker att det är viktigt att försvaret visar närvaro genom att patrullera.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Ska man bli orolig över den här ökade militära närvaron på Gotland?

Försvarsmakten har god kontroll på omvärldsläget och vet vad som pågår i vårt närområde. Jag är inte orolig, jag sover ganska gott om nätterna och risken för väpnad konflikt är låg, säger Ardin.

Gotlänningar: "Obehagligt då det väller ut militärfordon"

På Gotland är man van vid att se militära fordon röra sig runt på ön. Gotlands regemente som lades ner 2005 och återupprättades 2018, och hör i dag till de största arbetsgivarna på ön. Men den ökade militära närvaron har ändå fått gotlänningarna att höja på ögonbrynen.

– När det åkte förbi två pansarvagnar och man såg bistra män sitta på den, då kändes det otäckt, säger Elisabeth Karlsson i Slite på nordöstra Gotland.

Elisabet Karlsson står på en gata i Slite.
Bildtext Elisabeth Karlsson är orolig.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Hon har tidigare inte reflekterat över att kriget kan komma till ön, men i och med att pansarvagnarna rullade in har hon börjat fundera på det.

– När jag gick vid havet så tänkte jag att tänk om det bara dyker upp militärer som kravlar sig upp på natten, skulle vi kunna komma bort från Gotland då? Sådana tankar har aldrig funnits tidigare, säger hon.

Helene och Mikael Berg tittar in i kameran.
Bildtext Mikael och Helene Berg gick ner till hamnen i Visby för att titta på militärfordonen.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Under lördag eftermiddag anlände fler militärfordon till Visby med en färja. Turistföretagarna Mikael och Helene Berg stannar till vid hamnen för att titta på fordonen som strömmar ut från fartyget.

– När man kommer hit och ser hur det väller ut militärfordon så blir det på riktigt på något sätt. Jag får en liten obehagskänsla och det kommer lite väl nära, säger Helene Berg.

Väcker det en känsla av säkerhet eller av oro då ni ser militärfordonen?

– Den spontana känslan är oro, men egentligen borde det vara tvärtom. Man vill ju inte ens tänka tanken att de är här för att det verkligen behövs. Men man får vara tacksam över att det finns militärer kvar, säger Helene Berg.

Mikael Berg håller med.

– Det är obehagligt. Vi jobbar med turism och har haft det tufft på grund av coronan, och nu kommer det här. Det känns lite olustigt, säger han.