Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland klarade inte målsättningen i skidskyttestafetten – stort kaos då svenske Peppe Femling sköt på Norges tavla: "Jag fattar ingenting"

Tero Seppälä.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finland var ute efter en åttondeplats i stafetten i Ruhpolding, men det gick inte vägen för laget. Finland fick nöja sig med en elfte plats i tävlingen som bjöd på ordentligt kaos på den första etappen.

De finländska herrarna hade slutat på 13:e och 15:e plats i säsongens två första stafetter, och därför stod mycket på spel i dag.

Kvartetten Tuomas Harjula, Tero Seppälä, Heikki Laitinen och Olli Hiindesalo behövde en åttonde plats för att övertyga Finlands olympiska kommitté att man ska satsa på ett stafettlag till OS.

De yttre förutsättningarna kunde laget inte klaga på i Ruhpolding. Det var så gott som vindstilla på vallen och några minusgrader i luften, men det hjälpte inte laget.

Finland tappade tätkontakten direkt efter Harjulas första etapp där han växlade över till Seppälä som 18:e lag. Seppälä hade heller ingen bra dag på vallen och efter tre reservskott kom han till andra växlingen som 17:e åkare.

Heikki Laitinen och Olli Hiindesalo på de sista etapperna bommade också några skott, och Finland var aldrig nära att klara sin målsättning. Hiidensalo förde Finland i mål som elva och laget missade den viktiga åttondeplatsen med över en minut.

– Det borde ha varit en placering lite närmare åttonde för att övertyga Finlands olympiska kommitté, säger Yle Sportens kommentator Magnus Eklöv.

Sista chansen för Finland att ta en åttondeplats kommer i Anterselva nästa vecka.

Ryssland vann dagens stafett före Tyskland och Belarus.

Kaotisk start på stafetten

Stafetten i Ruhpolding bjöd också på en del kaos. På den första etappen var det många förvånade miner under det stående skyttet.

Sveriges Peppe Femling sköt några skott utan att de registrerades, och sedan framkom det att han hade skjutit på fel tavla. Femling satte några skott i Norges tavla på banan bredvid.

– Jag fattar ingenting. Vi kom in på ett långt led och det blev kaos. Jag drar väl tre skott på hans innan vi kopplar. Då har jag fyra skott kvar och får ner dem på min men det är ett skott för sent, säger Femling till SVT.

För Norge förstördes stafetten efter Femlings miss.

– Det är väldigt frustrerande. Jag får åka två straffrundor i stället för att skjuta fullt och gå ut i täten. Det förstör loppet för oss, säger Aleksander Fjeld Andersen som åkte första etappen för Norge.

Det norska laget fick senare ett tidsavdrag.

– Det beslutades att den norske åkaren behövde vänta en minut och 15 sekunder för länge på skutvallen. Dessutom fick han information från domaren att han skulle åka straffrundor och tappade då ytterligare 45 sekunder – totalt två minuter, säger tävlingsdirektören Borut Nunar.

Norge blev till slut sjua i stafetten medan Sverige var åtta.

Resultat:

1. Ryssland 1.11.06,1 (0+4)

2. Tyskland +7,0 (0+2)

3. Belarus +23,0 (0+6)

4. Italien +53,7 (0+5)

5. Frankrike +1.15,0 (1+10)

----------------
11. Finland +3.17,3 (0+8)