Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Medaljörerna Anni Lindroos och Alexander Ståhlberg vittnar om farliga förhållanden i junior-FM: "Snöskotern hämtade folk ur skogen – hörde att en åkare bröt lårbenet"

Anni Lindroos.
Bildtext Anni Lindroos tvekade inte trots dåliga förhållanden. Hon ville tävla i junior-FM.
Bild: Tomi Mäkipää / All Over Press

Junior-FM i längdåkning avgörs i Keuru den här helgen – och arrangemangen får verkligen inte höga betyg. Enligt Anni Lindroos och Alexander Ståhlberg fick de aktiva vara nöjda om de klarade sig helskinnade till mållinjen.

Ett skidspår som mer kan beskrivas som en skridskobana.

Det är recensionen av förhållandena i helgens junior-FM på skidor i Keuru. Yle Sportens expert Matias Strandvall var på plats under gårdagens sprint som tränare.

"Katastrofala förhållanden, rent ut sagt farliga", är Strandvalls omdöme.

Anni Lindroos, lördagens mästare på sex kilometer fristil i U23-klassen, skriver under att spåren inte har hållit måttet.

– Jag vet inte hur spåren kan vara så dåliga. Det har ju varit en ordentlig vinter, men spåren såg ut som då det har varit lite snö. Det var som en isbana i går. I dag var det kaotiskt, säger Lindroos till Yle Sporten.

– Ärligt talat kändes det här inte riktigt som ett FM. Det var dåliga arrangemang.

Alexander Ståhlberg åker i mål.
Bildtext Enligt Alexander Ståhlberg gick det knappt att åka fristil i Keuru.
Bild: Lehtikuva

Alexander Ståhlberg, tvåa i U20-klassen, håller verkligen med.

– Man förväntar sig mycket bättre när det är FM. De hade inte ens fått dit en ordentlig pistmaskin för att köra upp spåren, så de får skylla sig själva. Det var livsfarligt.

– Man fick vara glad att man tog sig i mål utan skada. Det gick knappt att åka fristil och man kunde nästan ha haft med sig skridskor. Jag stakade delar av loppet. Bedrövligt.

Ambulansen på plats

Enligt det ursprungliga schemat skulle flickklasserna avgöras på förmiddagen och pojkklasserna på eftermiddagen. Före första start i U23-klassen på damsidan valde arrangörerna att ta en paus.

Dagens första tävlingar ledde till flera olyckor och skador.

– Yngre berättade att åkare låg överallt i spåret. Det värsta som jag hörde om var att en idrottare hade brutit lårbenet. Snöskotern hämtade folk ur skogen och ambulansen var på plats. Det var en hel del skärrade, säger Lindroos.

– Min tränare hade sett en flicka som hade hela huvudet blodigt. Det gick vilt till med många fall. Man började fundera om man ska starta, säger Ståhlberg.

Min tränare hade sett en flicka som hade hela huvudet blodigt. Det gick vilt till med många fall. Man började fundera om man ska starta

― Alexander Ståhlberg

Arrangörerna valde att använda en kortare bana efter pausen och dessutom kapa tävlingssträckan för de olika klasserna. I stället för en slinga på fem kilometer avgjordes FM-medaljerna på en bana som var två kilometer och inte hade större uppförsbackar.

– Vi fick vänta väldigt länge på ett definitivt besked. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det enda som kan jämföras med det här är om det har varit riktigt kallt, säger Lindroos.

Klar för U23-VM?

Rent sportsligt fortsatte Lindroos alltså att visa fin form. Hon följde upp fjärdeplatsen i senior-FM i sprint förra helgen med att ta medalj för andra dagen i rad nu.

– Det känns stabilt. Det är roligt att se att jag har höjt min nivå.

Det stora målet för vintern är U23-VM i Norge. Efter de senaste resultaten hoppas Lindroos verkligen att hon har visat tillräckligt för att ha säkrat sin plats i VM-sprinten.

– Det skulle vara lite konstigt om det inte räcker. Men vi får se om jag måste vara med i en granskningstävling i Vuokatti om några veckor.

Dagens andra FSS-mästare var Rebecca Sandnäs från IF Brahe. Hon vann solklart i 18-årsklassen.

I pojkarnas 20-årsklass tog Ståhlberg tog silver och Aaron Häggman från Vörå IF brons.

– Formen är på kommande, men jag fick inte ut något av det i dag. Det här var knappt längdåkning. Målet var bara att stå på benen, säger Ståhlberg.

Se alla resultat från junior-FM här!