Smittläget på Åland har försämrats kraftigt de senaste veckorna – juldagsfirandet satte igång en stor del av smittspridningen
Läget är fortfarande utmanande, men nu minskar smittspridningen långsamt. Det mest oroväckande har varit smittspridning inne på äldreboenden, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Jeanette Pajunen på Åland.
Smittan började öka den 29 december, och ökade därefter explosionsartat.
– Vi har haft extremt höga smittotal per dag och en väldigt hög incidens den senaste tiden Vi har varit uppe och nuddat vid en incidens på 5000 och haft ända upp til 170 nya fall per dag, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Jeanette Pajunen.
Nu minskar smittspridningen långsamt.
– Den här veckan har vi haft under 100 smittade per dag. Det som har varit mest oroväckande är att vi fick en smittspridning också inne på våra äldreboenden. Men där ser det också ganska lugnt ut för tillfället. Det har inte spridit sig så mycket som vi kanske hade befarat från början.
Juldagsfirandet ledde till stor spridning
En väldigt stor andel av smittan kom från firande på juldagen.
– Det spreds sedan vidare in i familjerna. En väldigt stor andel av de smittade har varit unga vuxna. Det har också gjort att vi har klarat oss bra, fast vi har haft väldigt många smittade.
I förlängningen gick smittan vidare till familjerna, till föräldrar, syskon och i vissa fall till mor- och farföräldrar och till äldre släktingar. På det sättet gick den vidare till äldreboenden och sjukhus.
Åland har hållit fast vid testning och smittspårning, något som har varit till hjälp i det här läget. De som bor i samma hushåll sätts i karantän.
– Annars skulle vi ha haft en otroligt problematisk situation på Åland. Det skulle ha slagit ut stora delar av samhället.
Äldreomsorgens personal och klienter är prioriterade i smittspårningen, något som har visat sig vara en framgångsfaktor. Det finns smitta också på sjukhuset, och många i personalen är sjuka eller i karantän.
– Det här är så som det ser ut nu, med så här höga smittotal.
Antalet inlagda coronapatienter varierar från dag till dag, men de senaste dagarna har det rört sig om 1 till 6 patienter. I veckan rapporterades de två första dödsfallen på Åland under hela pandemin.
Upprop om hjälp gav resultat
På grund av att många i vårdpersonalen är smittade eller i karantän har sjukvården efterlyst fler hjälpande händer.
– Vi bad om samhällets hjälp för att kunna frigöra vår egen personal till test och smittspårning, och till de andra funktionerna som riskerar att slås ut på sjukhuset på grund av mycket sjukfrånvaro och karantän. Vi fick över femtio anmälningar och det ledde till att personer kom in och hjälpte, förutom vid vaccinering också vid testning.
Också sådana som inte har vårdutbildning har varit till stor hjälp.
– De har hjälpt till med transporter och en viss organisering av vacciantionstillfällen. Vi har varit jättenöjda. Nu gick vi ut med ytterligare ett upprop som är tänkt att vara till hjälp för kommunernas äldreboenden och där har vi också fått en hel del kontakter. Samhället ställer verkligen upp. Utan den här hjälpen skulle situationen ha sett annorlunda ut.
Vad kunde ni ha gjort på Åland för att undvika den här situationen som ni nu är i?
– Det är alltid lätt att vara efterklok. Det fanns ingenting som hade kunnat påverka så att vi skulle ha ansett oss vara i en annan fas där vid julen. Det var väldigt lugnt och det hade varit lugnt länge.
– Vad vi skulle ha kunnat göra är omöjligt att säga. Jag undrar om munskydd skulle ha haft någon effekt vid juldagsfirandet på restauranger, där har man ändå inte munskydd på. Det är lätt att spekulera och vara efterklok, men vi visste alla att det här är på kommande förr eller senare. Det kom ganska kraftigt hos oss, men nu börjar det vara så att vi kan pusta ut lite grann.