Dödssiffran under oroligheterna i Kazakstan har stigit till 225
Sammanlagt 225 människor dödades i oroligheterna i Kazakstan förra veckan, meddelar åklagarmyndigheter. Av dödsoffren hörde 19 till landets säkerhetsstyrkor. Bland de dödade fanns både civila och beväpnade banditer, säger åklagaren Serik Shalabajev.
Åklagaren säger att siffrorna kan uppdateras senare. Tidigare låg den officiella dödssiffran på under 50 personer.
Enligt hälsovårdsministeriet togs mer än 2 600 personer in på sjukhus för vård i samband med oroligheterna. 67 av dem var svårt skadade.
Oroligheterna bröt ut efter att bränslepriserna hade höjts. Det rörde sig om de värsta våldsamheterna i landet sedan Sovjetunionen upplöstes.
Shalabajev säger att 50 000 människor runt om i Kazakstan deltog i upploppen då de nådde sin kulmen den 5 januari. Folkmassor trängde sig då in i regeringsbyggnader och stack byggnader, bilar, banker och butiker i brand i flera stora städer.
Hjälp från allierade
President Kasym-Zjomart Tokajev bad om hjälp av säkerhetsalliansen CSTO som leds av Ryssland och sidsteppade sin föregångare Nursultan Nazarbajev genom att själv ta över som ledare för det nationella säkerhetsrådet.
Efter rapporter om att gripna misshandlats och torterats gav Tokajev på lördagen order om ett slut på övergrepp. Han manade åklagare till försonlighet gentemot dem som inte begått allvarliga brott.
Nazarbajevs svärsöner blev av med chefsjobb
Två personer med kopplingar till landets tidigare ledare Nursultan Nazarbajev har blivit av med chefsjobb inom landets viktiga energisektor.
Den ena av dem är Dimash Dosanov, 40, som är gift med Nazarbajevs yngsta dotter Aliya Nazarbajeva, 41. Den andra är Kairat Sharipbajev, 58, som allmänt tros vara gift med Nazarbajevs äldre dotter Dariga Nazarbajeva.
Nazarbajevs tredje dotter Dinara Kulibajevas make Timur Kulibajev är en av landets rikaste män. Tillsammans äger de landets största kommersiella bank, Halyk.
President Tokajev har lovat se över verksamheten vid ett privat återvinningsföretag som har monopolställning i landet. Företaget förknippas med Aliya Nazarbajeva och bär enligt aktivister skulden för höjda bilpriser.
Nursultan Nazarbajev som har konstitutionell status som nationens ledare har inte setts i offentligheten sedan slutet av 2021.
För en vecka sedan greps landets tidigare underrättelsechef, misstänkt för högförräderi.
Artikeln uppdateras
Källor: Reuters, AFP