Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Emil Lindholm vann första deltävlingen i FM-serien i rally – Ingåbon krockade med en ren men slog ändå tvåan med klar marginal i lappländska rallyt

Från 2022
En rallybil susar fram på en snötäckt väg.
Bildtext Ingåbon Emil Lindholm och kartläsaren Reeta Hämäläinen vann FM-rallyt i Lappland i överlägsen stil.
Bild: Merita Mäkinen / Meritapix

Regerande finska rallymästaren Emil Lindholm från Ingå lämpade inget åt slumpen i första deltävlingen i rallyns FM-serie. Lindholm och kartläsaren Reeta Hämäläinen körde hem en klar seger under fredag och lördag i det lappländska vinterlandskapet.

Emil Lindholm toppade resultatlistan i rallyt hela tiden. Och då den tionde och sista specialsträckan var körd hade han slagit tvåan Egon Kaur med nästan en och en halv minut. Mikko Heikkilä var trea och förlorade nästan två minuter till Lindholm.

Efter första tävlingsdagens fem specialsträckor ledde Lindholm rallyt med en marginal på tio sekunder, trots att han spinnade under dagens sista specialsträcka. Missödet kostade ekipaget 16 sekunder.

Lindholm inledde andra tävlingsdagen väldigt starkt. Han var snabbast på rallyts längsta specialsträcka (44 kilometer). Med tre specialsträckor kvar att köra var Lindholm 28 sekunder före Teemu Asunmaa.

Under rallyts lopp krockade Lindholm med en ren, en olycka som kunde ha blivit ödesdiger.

”Vi tappade ungefär tjugo sekunder då vi krockade med renen. Det hände en hel del i rallyt, men vi lyckades bra till slut”, säger Lindholm i ett pressmeddelande.

Asunmaa kom närmare

Asunmaa knappade in på Lindholm i de två följande specialsträckorna, men under den sista specialsträckan fastnade Asunmaa i en snövall och blev till slut femtonde i sammandraget.

”Jag måste medge att feelingen inte var topp då vi krockade med renen, men visst är det här en bra start på säsongen”, säger Lindholm.

Han säger att rallyt i Lappland alltid är lite speciellt.

”Vad längden beträffar kunde ju rallyt hellre vara en VM-deltävling än en FM-deltävling. Och det att vi får extra FM-poäng på segern är förstås viktigt med tanke på FM-serien.”

Slutresultaten i Arctic Lapland-rallyt, Rovaniemi:
1. Emil Lindholm – Reeta Hämäläinen Škoda Fabia R5 EVO 1:53:8
2. Egon Kaur (EE) – Silver Simm (EE) Volkswagen Polo GTI R5 + 1:23,7
3. Mikko Heikkilä – Samu Vaaleri Škoda Fabia R5 EVO + 1:50,0
FM-poängen 1/7deltävlingar:
1. Emil Lindholm Škoda 34
2. Egon Kaur (EE) Volkswagen 25
3. Mikko Heikkilä Škoda 20

Slutresultaten finns på arrangörernas webbplats. I rallyns FM-serie körs sammanlagt sju deltävlingar. Följande deltävling körs i Riihimäki i början av februari (4-5.2).