Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump fortsätter hävda att han vann presidentvalet 2020 – talade till sina fans vid ett kampanjevenenang i Arizona

USA:s tidigare president Donald Trump talar i mikrofon på ett kampanjevenemang i Arizona. Han har på sig sin röda keps med texten "Make America great again".
Bildtext Donald Trump talade till sina fans på ett kampanjevenemang för första gången sedan oktober.
Bild: Lehtikuva

Donald Trump höll tal tidigt på söndagsmorgonen finsk tid och upprepade lögnen om att han skulle ha vunnit USA:s presidentval 2020.

Tusentals Trumpanhängare hade åkt till Florence, Arizona, för att höra USA:s tidigare president tala. En del hade rest ända från Texas eller Florida. Det var första gången sedan oktober som Trump talade till sina fans på ett kampanjevenemang.

Enligt nyhetsbyrån AFP var publiken ändå betydligt mindre än under Trumps tidigare kampanjevenemang.

I sitt tal kritiserade Trump medierna, demokraterna – i synnerhet president Joe Biden och hur han hanterat Afghanistankrisen och coronakrisen – och politikerna i Washington, men hans kärnbudskap var oförändrat:

– Vi vann valet. Vi vann stort. Vi kan inte låta dem komma undan med det här, sa han.

Trump förlorade ändå presidentvalet 2020 mot demokraternas Joe Biden med över sju miljoner röster. Trots det, tror fortfarande en tredjedel av amerikanerna att presidentvalet stals från Trump, trots att det inte finns några sådana bevis.

I sitt tal i Arizona sa Trump också att han kommer att vara tillbaka i Vita huset 2024.

Festivalstämning på plats

Trump höll sitt tal strax efter klockan fyra på söndagsmorgonen finsk tid och talet uppges ha hållit på i över en och en halv timme.

Stämningen på plats i Arizona beskrevs som "festivallik" av en Trumpanhängare som nyhetsbyrån AFP talat med.

– Det är nästan som ett MAGA Woodstock. Patrioter från hela landet samlas för landets bästa. Vi älskar vår president, han talar alltid sanning, sa Jennifer Winterbauer som var en av de första på plats.

Trump planerade tidigare att ordna en presskonferens på årsdagen av attacken mot Kapitolium, men han ställde in evenemanget dagen innan. Exakt varför presskonferensen ställdes in uppgav han inte.

Trumps tal i Arizona sändes direkt på den konservativa kanalen Newsmax, som var det enda mediet som direktsände talet.

Källor: AFP, STT