Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tretton covidpatienter vårdas nu på Vasa centralsjukhus – Marina Kinnunen: "Statistiken över smittade nu så missvisande att nya mätare behövs"

Porträttfotografi av kvinna i 40-årsåldern, blont hår och vitt munskydd. Hon har svart halsduk och ljusrosa kappa. Hon står utomhus framför en husvägg.
Bildtext Arkivbild. Välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen har själv smittats av coronaviruset och varit krasslig under veckan som gått. – Jag skulle inte vilja pröva på det här utan tre doser vaccin i kroppen, såpass tungt är det, säger hon.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Söndagens siffra är 262 nya coronafall i Österbotten. Samtidigt sjunker andelen officiella test, vilket snedvrider statistiken över smittade. En viktigare mätare är hur många covidsjuka som behöver sjukhusvård, på söndagen var det 13 personer.

Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde, påpekar att statistiken över antalet smittade naturligtvis alltid har varit bristfällig.

– En del har varit sjuka utan att veta om det, andra har känt sig sjuka men låtit bli att testa sig. Men nog tycker jag ändå att vi i Österbotten fram tills nu har testat med otroligt låg tröskel och testat väldigt mycket. Så det finns nog andra områden i Finland där statistiken varit mindre pålitlig än vår.

När teststrategin nu ändras så kraftigt är det givet att det inte längre är meningsfullt att bokföra antalet smittade på samma sätt som hittills. Välfärdsområdet kommer att börja rapportera på ett annat sätt.

– I värsta fall blir siffrorna så missvisande att invånarna tror att allt är bra, att smittrisken är mycket mindre än vad den egentligen är. Andra mätare blir viktigare i coronarapporteringen istället.

Vilka mätare kommer ni att sätta tyngdpunkt på?

– Det handlar nog om bärkraften inom vården. Hur många covidpatienter som behöver vård på sjukhuset och inom primärvården, men också hur personalen räcker till. Nu har vi ju haft så stora problem med sjuka och exponerade inom personalen.

På söndagen var trycket på sjukhuset inte större än att man kan hantera det, berättar Kinnunen. Nio covidpatienter på avdelning och fyra på intensiven.

Ny teststation på väg

Redan under måndagen hoppas Kinnunen att man ska hinna hålla ett möte och komma överens om hur coronarapporteringen ska se ut framöver.

Under den inkommande veckan ska man även försöka få klart allt som behövs för att öppna den nya teststation som planeras i Vasa. Den ska placeras inomhus och vara ett komplement till testpunkten vid Kaserntorget som fungerar som drive-in. Den nya testpunkten skulle istället fungera med tidsbokning.

– I fredags var bokningssystemet ännu inte klart, men så fort som den frågan är löst försöker vi öppna upp. Det kommer mera information, säger Kinnunen.

Under lördagen togs endast 250 officiella tester i välfärdsområdet. Om det var ett lördagsfenomen eller ett resultat av att österbottningarna nu tagit till sig information om att man inte längre testar alla med låg tröskel är oklart.

– Det kan vara både och. Och det blir intressant att se hur det blir framöver. Om det är så här få som testar sig så kanske vi kunde ha ett system med tidsbokning för alla. Men i alla fall under den inkommande veckan håller vi öppet på Kaserntorgets drive-in.

Enligt den nya teststrategin kan många vaccinerade och grundfriska personer endast stanna hemma och följa med läget om de får symptom. Hemtest rekommenderas och om testet visar positivt bör man isolera sig och även meddela dem man kan ha smittat.

Österbottens välfärdsområde rekommenderar fortfarande att den som hör till riskgrupp för allvarlig coronasjukdom tar ett officiellt coronatest. Också för gravida, anställda som möter klienter inom social- och hälsovården och all personal inom dygnet runt-omsorgen för personer med funktionsnedsättning rekommenderas ett officiellt test. Än så länge är ett officiellt testresultat också det enda som duger om man behöver ansöka om ersättning för inkomstbortfall.