Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Inställt stormöte i Premier League när reglerna sviktar – är nya taktiken att slippa spela och vänta på att bästa laget är tillgängligt?

Alexandre Lacazette och Fabinho i närkamp.
Bildtext Så sent som i torsdags spelade Arsenal mot Liverpool i ligacupen – med nio spelare på bänken.
Bild: All Over Press

Att spela eller inte spela? En brinnande fråga när pandemin plöjer nya fåror. Efter ett framflyttat Londonderby framstår det som att Arsenal väntar på bättre tider.

Har pandemin blivit en utväg för att slippa spela fotboll?

När den här texten publiceras borde det ha varit ett par timmar till avspark i en av helgens största fotbollsmatcher i Europa. Tottenham–Arsenal, tusen känslor, två supportergrupper som verkligen inte gillar varandra i norra London och ett tabelläge som det brinner runt.

Så blir det inte. Premier League har flyttat fram derbyt, Arsenal har inte tillräckligt många spelare tillgängliga.

Eller?

Är det så att Arsenal inte har "rätt" spelare tillgängliga?

Den här frågeställningen har knackat på dörren i takt med att matcher har skjutits upp (nu är Premier League uppe i runt tjugo matcher som inte har spelats på utsatt datum). Derbybeskedet skickade sannerligen in frågan i värmen.

Det riskerar att bli ett skifte i fokus – från omikronoro till taktiskt nytänk när ligans regler sviktar.

En enda coronapositiv i Arsenal

De interna reglerna som ligger på bordet i England just nu är på sitt sätt tydliga. Om en klubb inte har tretton utespelare och en målvakt att ställa upp med, har den rätt att ansöka om en matchflytt.

Det är, förstås, rimligt i dagsläget. Hela Europa brottas med hur omikronvarianten av viruset sprider sig som en löpeld och elitfotbollen står inte utanför den verkligheten.

Premier League rapporterar nya, dystra rekordsiffror i den veckobaserade smittstatistiken, men i de pappren finns en enda coronapositiv Arsenalspelare för tillfället (Martin Ødegaard).

I förklaringen till beslutet kring Tottenham–Arsenal hänvisas det till att bortalaget har en mix av coronasmitta, skador och spelare som deltar i afrikanska mästerskapen.

När en klubb som Arsenal – bland de tio främsta när Forbes listar världens mest värdefulla fotbollsklubbar – påstår att de inte kan skrapa ihop fjorton spelare, med en borta på grund av coronasmitta, har ligan nått ett läge där det är svårt att få ihop ekvationen.

Har inte brutit mot reglerna

Tottenham var den första Premier League-klubben som drabbades på allvar av coronasmitta i truppen den här vintern. Londonlaget tvingades släcka ner verksamheten i december – och det fick sportsliga konsekvenser.

Uefa skickade ut "Spurs" ur Europaspelet när de inte kunde ställa upp i den sista gruppspelsmatchen i Conference League.

"Vi är extremt förvånade över att Arsenals önskan godkändes. Tanken med gällande reglerna var inte att hantera bortfall som inte rör covid-19. Nu kanske vi ser oavsiktliga följder av reglerna", skrev Tottenham bland annat i ett pressutskick i går.

Arsenal har inte brutit mot reglerna, men man kan verkligen argumentera för att de testar dem. I januari har klubben skickat två spelare på lån, och de senaste dagarna har klubbens U21-lag – fyllt med spelare som har proffskontrakt – spelat matcher och några av de unga spelarna fanns också med i truppen då Arsenal spelade 0–0 mot Liverpool i ligacupen i torsdags.

Premier League har lagt ut en baslinje och drar i slutändan rågången för reglerna som gäller.

Att spela eller inte spela? En brinnande fråga vintern 2022, snudd på en icke-fråga för två år sedan. Då hade Tottenham–Arsenal med all sannolikhet startat klockan 18.30 i kväll – oavsett skador och spelare på landslagsuppdrag i ena laget.

Regelverket är boven, men nu framstår det som att Arsenal sjösatte en ny taktik: att flytta fram en match när bästa laget inte är tillgängligt.