Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya formbesked inför OS från skidskyttet: Seppälä missade en gång för mycket i jakten på pallplats – Minkkinen stod för bästa insatsen någonsin

Uppdaterad 16.01.2022 16:51.
Höjdpunkterna i herrarnas jaktstart i skidskytte – Seppälä bommade för mycket för pallen - Spela upp på Arenan

Inget större fel på de finländska skidskyttarnas insatser i Ruhpolding: Först bjöd Suvi Minkkinen på en oerhört vass klättring genom fältet – sedan körde Tero Seppälä för en ny tätplacering till sista skyttet.

Det fanns finländska förhoppningar på något riktigt sällsynt inför herrarnas jaktstart i skidskyttevärldscupen. Tero Seppälä – femma i sprinten tidigare i veckan – jagade karriärens första topp tre-placering i Ruhpolding.

25-åringen får ändå fortsätta vänta på den riktiga fullträffen.

Inför det sista ståskyttet hade Seppälä chansen att blanda sig i kampen om en pallplats, men han missade det fjärde skottet och fick se konkurrenterna sticka ut på spurtvarvet då han själv vek in i straffrundan.

Totalt två bommar var för mycket för Seppälä. Han gick ut på sista varvet som tionde man, men tappade lite i spåret och slutade 13:e.

Förhoppningarna var högt ställda, men Seppälä levererade åtminstone en ny topp 15-placering i världscupen. Däremot får finländskt skidskytte fortsätta vänta på första pallplatsen på herrsidan. Senast det skedde var 2003.

– Det här bekräftar att Seppälä har lyft sig till den här nivån – en nivå som gör att han till och med kan vinna i framtiden. När man är mellan placering fem och tjugo hela tiden finns det chanser att vara topp tre, säger Yles expert Toni Roponen.

Loginov körde starkt

Torsdagens sprintsegrare Quentin Fillon Maillet fortsatte att övertyga med tre veckor till OS-starten i Kina. Han skapade den avgörande luckan i det första stående skyttet och kunde defilera hem vinterns femte seger.

Fransmannen, som drygar ut ledningen i den totala världscupen, hade ryssen Alexander Loginov närmast efter sig.

Loginov gick fram som en kanon i jaktstarten. Ryssen startade som 32:a, men sköt vasst och åkte snabbaste av alla. Seppälä förlorade med nästan en minut mot Loginov i ren åkfart.

Minkkinens bästa insats

Tidigare på söndagen stod Suvi Minkkinen för en urstark upphämtning i damernas jaktstart.

Minkkinen startade som 51:a dam, men hon klättrade som aldrig förr i fältet. Hon tog över 30 placeringar i jaktstarten och slutade 18:e – karriärens bästa placering i världscupen.

Grunden till den blåvita klättringen lades på skjutvallen. Minkkinen var en av två åkare i hela jaktstarten som prickade alla skott i tävlingen.

Suvi Minkkinen tävlar i skidskytte.
Bildtext Suvi Minkkinen var nionde snabbast i söndagens lopp.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den andra nollskytten i Ruhpolding var Marte Olsbu Røiseland, norskan som lyckades slå sina svenska konkurrenter i dag. Systrarna Öberg tog varsin pallplats: Elvira gick i mål som tvåa, Hanna fullbordade med att bli trea.

Nu återstår bara en tävlingshelg i världscupen före de olympiska spelen i Kina. Nästa vecka tävlar skidskyttarna i italienska Antholz-Anterselva.

Världscupen i skidskytte

Herrar, jaktstart:
1. Quentin Fillon Maillet, FRA 31.30,6 (2)
2. Alexander Loginov, RUS + 8,8 (1)
3. Anton Smolski, BLR + 13,1 (2)
4. Simon Desthieux, FRA +22,4 (2)
5. Vytautas Strolia, LTU +30,4 (1)
---
13. Tero Seppälä, FIN + 52,2 (2)
48. Olli Hiidensalo, FIN + 3.12,4 (4)

Damer, jaktstart:
1. Marte Olsbu Røiseland, NOR 30.55,0 (0)
2. Elvira Öberg, SWE +20,8 (2)
3. Hanna Öberg, SWE +32,4 (1)
4. Anais Bescond, FRA +47,9 (1)
5. Linn Persson, SWE +50,7 (2)
---
18. Suvi Minkkinen, FIN +2.28,4 (0)

Mari Eder startade inte.