Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norge vill se regeländring efter svenska fadäsen i stafetten – efterlyser tidsstraff för skott på fel tavla: "Förväntar mig att IBU tar tag i det"

Peppe Femling.
Bildtext Peppe Femling sköt på fel tavla i lördagens stafett.
Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press

Peppe Femling satte några skott i Norges tavla i lördagens stafett men enligt reglerna kunde han inte straffas. Från norskt håll vill man nu att IBU ska se över reglerna. Vi vill inte se det hända framöver, säger Sturla Holm Lægreid till NRK.

Det uppstod kaos på den första etappen i herrarnas stafett i lördags. Sveriges startman Peppe Femling sköt några skott på Norges tavla, och det förstörde stafetten för det norska laget.

Norges Aleksander Fjeld Andersen var uppgiven på vallen och tvingades sedan åka två straffrundor. Norge fick senare ett tidsavdrag med hjälpte inte laget i tävlingen.

Enligt reglerna kunde Sverige inte straffas och det har väckt debatt i Norge. Både åkare och tränare efterlyser nu en regeländring.

– Om man skjuter på fel tavla så bör ett tidsstraff införas. Det kan inte enbart gå ut över det lag som drabbas. Jag förväntar mig att IBU tar tag i det och ändrar reglerna, säger Tarjei Bø till NRK.

– Det är besvärligt när något sådant händer. Vi vill inte se det hända framöver, till exempel när man ska slåss om OS-guld, kompar Sturla Holm Lægreid.

"Kan förstöra för andra nationer"

NRK:s expert Ola Lunde anser att ett tidsstraff skulle göra skidskyttarna mer skärpta på vallen. Den norske tränaren Anders Brun Hennum vill se ett tidsstraff på 30 sekunder per skott om man skjuter på fel tavla.

– Man kan ju spekulera i att man kan förstöra för andra nationer genom att skjuta ett par skott på deras tavla och sedan skjuta fullt på sin egen med hjälp av reservpatronerna, säger han.

Hennum påpekar att han inte tror att Femling avsiktligt sköt på Norges tavla.

Enligt NRK har IBU:s pressansvarige Christian Winkler meddelat att förbundets tekniska kommitté ska se över reglerna i vår. Då kan alla förbund komma med förslag på regeländringar.