Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko ställs inför rätta och anklagas bland annat för landsförräderi

Petro Porosjenko.
Bildtext Petro Porosjenko leder i dag partiet Europeisk solidaritet, och hans stöd bland befolkningen är enligt opinionsmätningar från december 2021 16 procent.
Bild: Maxym Marusenko/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Den tidigare presidenten Petro Porosjenko anklagas för att ha gjort det möjligt att finansiera terrorism och för landsförräderi.

Petro Porosjenko har hållit sig utomlands efter att åtalet väcktes, men han har lovat återvända till Ukraina i dag (17.1) på morgonen för att hinna till rättegången som börjar klockan elva.

Porosjenkos anhängare anser att hela processen handlar om att den nuvarande presidenten Volodymyr Zelenskyi vill komma åt en stark politisk motståndare.

Kol från krigets Donbass

Det hela gäller kol som har brutits i den krigsdrabbade landsdelen Donbass i östra Ukraina. Där finns 88 gruvor som Ukraina inte har haft tillgång till sedan kriget började 2014.

Den ukrainske oligarken Viktor Medvedtjuk lyckades emellertid ta in kol från krigsområdet till de andra delarna av Ukraina under åren 2014 till 2016. Enligt åtalet ska kolhandeln ha gett säljarna, alltså ryssar eller lokala ledare i Donbass, en summa på 1,5 miljarder hryvnia, cirka 50 miljoner euro.

Medvedtjuk är nära vän med Rysslands president Vladimir Putin, och han ska ha klarat av kolhandeln tack vare hjälp från den högsta politiska nivån i Ryssland. En rättsprocess mot Medvedtjuk pågår också i Ukraina just nu. Han anklagas för att ha finansierat terrorism.

Delaktig i att terrorister fick pengar

Petro Porosjenko, som var Ukrainas president 2014 – 2019, åtalas för att ha gjort det möjligt att finansiera terrorism, för att ha varit med och grundat en terroristorganisation och för landsförräderi. Hans egendom är belagd med kvarstad.

Då åklagarmyndigheten den 17 december meddelade åtalet mot Porosjenko lyckades de inte nå honom. Porosjenko åkte utomlands för att som han själv har uppgett ”arbeta för att skydda Ukraina från rysk aggression och befrämja demokratin i Ukraina”. Han har lovat återvända i tid till rättegången och infinna sig där.

Bland de bevis som har framförts mot Porosjenko finns en ljudupptagning av samtal där chefen för den ryska presidentadministrationen Dmitrij Kozak och president Putins personlige rådgivare Vladislav Surkov hörs.

Inre oro skadar Ukraina

För Ukraina, som skakas av det militära hotet från Ryssland, är det inte till fördel att dessutom stå inför politisk oro inom landet. Om Porosjenko fälls i domstolen i Kiev kommer hans anhängare med säkerhet att protestera.

Protesterna riktar sig då mot den nuvarande presidenten Volodymyr Zelenskyi, vars popularitet har rasat stadigt sedan han blev vald 2019. Då fick han 73 procent av rösterna, nu ger opinionsmätningar honom ett stöd på 24 procent.

Petro Porosjenko leder i dag partiet Europeisk solidaritet, och hans stöd bland befolkningen är enligt opinionsmätningar från december 2021 16 procent. Med det är han Ukrainas näst populäraste politiker efter Zelenskyi.

Förutom den nu aktuella rättegången har Porosjenko redan dömts i ett annat fall. Det gällde inköp av sockerprodukter till Porosjenkos sötsaksföretag, Roshen. Domen föll för att bolaget hade brutit mot konkurrenslagstiftningen och straffet var böter på drygt 9 miljoner euro.