Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Världens 10 rikaste har fördubblat sin förmögenhet under pandemin – Elon Musk världens rikaste person

Från 2022
Uppdaterad 17.01.2022 22:31.
Elon Musk vinkar och ler medan han går in i en bil.
Bildtext Elon Musk, som tidigt blev Teslas största aktieägare, är världens rikaste person just nu.
Bild: William K Clark / AOP

Medan massvis av företag och privatpersoner kämpat med ekonomin under pandemin frodas världens 10 rikaste personer. Under pandemin har deras kombinerade förmögenhet gått från 700 miljarder dollar till 1,5 biljoner dollar (över tusen miljarder).

Alla av de 10 rikaste personerna är män och nio av dem amerikaner, rapporterar hjälporganisationen Oxfam som varje år sammanställer den här statistiken. Enligt beräkningarna har världens 10 rikaste tjänat 15 000 dollar varje sekund under pandemin, eller 1,3 miljarder dollar om dagen.

Samtidigt har 99 procent av befolkningen sett en minskning i inkomsterna och 160 miljoner fler människor kan klassas som fattiga nu jämfört med före pandemin.

"Om dessa 10 män skulle förlora 99,999 procent av sin förmögenhet i morgon skulle de fortfarande vara rikare än 99 procent av alla på den här planeten. De är sex gånger rikare än världens 3,1 miljarder fattigaste människor", säger direktör Gabriela Bucher vid Oxfam i ett pressmeddelande.

Enligt Oxfams rapport blir en ny person en miljardär varje 26 timmar.

Det här är världens 10 rikaste män (i realtid)

 1. Elon Musk, 268,1 miljarder dollar

 2. Jeffrey Bezos, 188 miljarder dollar

 3. Bernard Arnault med familj, 186,2 miljarder dollar

 4. Bill Gates, 134,5 miljarder dollar

 5. Larry Ellison, 120,1 miljarder dollar

 6. Larry Page, 119,4 miljarder dollar

 7. Mark Zuckerberg, 117,5 miljarder dollar

 8. Warren Buffet, 116,9 miljarder dollar

 9. Sergey Brin, 115,1 miljarder dollar

 10. Steve Ballmer, 98,5 miljarder dollar

Källa: Oxfam via Forbes

De 10 rikaste personernas förmögenhet har växt i olika stor omfattning. Elon Musks förmögenhet har ökat mest – med mer än 1 000 procent under pandemin. Exempelvis Bill Gates förmögenhet har ökat med 30 procent.

Oxfam konstaterar vidare i sin rapport att ekonomisk ojämlikhet och fattigdom bidrar till 21 000 personers död varje dag, eller en person var fjärde sekund.

"Det har aldrig varit viktigare att börja rätta till de våldsamma felen i den här obscena ojämlikheten genom att ta tillbaka elitens makt och extrema rikedom genom beskattning. Vi måste få pengarna tillbaka till den verkliga ekonomin och rädda liv", säger Bucher.

Världens 10 rikastes förmögenhet har växt till sig mer under de senaste två åren än under de senaste 14 åren.

Elon Musk poserar på röda mattan. Han ler och håller tummarna upp.
Bildtext Elon Musks förmögenhet har växt till sig mer än någon annans under de senaste två åren.
Bild: David Branson / AOP

En 99 procents engångsskatt för de 10 rikaste hade gett hela världens befolkning vaccin, gratis hälsovård och mer – och de hade fortfarande varit rikare än före pandemin

En engångsskatt på 99 procent för världens 10 rikaste män kunde:

 • Möjliggöra vaccin för alla i hela världen

 • Ge alla gratis hälsovård och socialt skydd

 • Finansiera alla klimatanpassningsåtgärder

 • Minska det könsbaserade våldet i över 80 länder

En 99 procents engångsskatt skulle fortfarande betyda att världens rikaste män har 8 miljarder dollar mer än vad de hade före pandemin.

"Miljardärerna har haft en fantastisk pandemi. Centralbankerna har pumpat in flera biljoner dollar till finansmarknaderna för att rädda pandemin, men mycket av det har fyllt miljardärernas fickor som rider på den kraftiga uppgången på aktiemarknaden", säger Bucher.

Hon konstaterar vidare att dessa personers förmögenhet skapar ekonomiskt våld och att deras privilegium skadar majoriteten av världens "normala" befolkning samt vår planet i sig.

"Coronapandemin har öppet avslöjat både motivet till girighet och möjligheten att genom politiska och ekonomiska medel göra extrem ojämlikhet till ett instrument för ekonomiskt våld", säger Bucher.

Världens rikaste är stora klimatbovar – strängare beskattning behövs nu, konstaterar Oxfam

Oxfam kritiserar världens rikaste länder som inte satsat på att beskatta de rikaste under de senaste två åren – trots en massiv ökning i kostnader på grund av pandemin. Oxfam konstaterar att länderna misslyckats i den här frågan, vilket lett till att stora företag fått monopolställning och marknadskoncentration.

Oxfam pekar speciellt ut USA och Kina och att de borde satsa mer på högre beskattning och frågor som berör ojämlikhet.

Enligt Oxfam är världens rikaste män ett problem för jordklotet på många sätt. Oxfam konstaterar att de som hör till världens 1 procent rikaste befolkning släpper ut dubbelt så mycket koldioxid jämfört med 50 procent av befolkningen.

Här hittar du hela rapporten.

Artikeln har uppdaterats. Bildtexten under huvudbilden ändrades klockan 22.31 från "Elon Musk, grundaren av Tesla, är världens rikaste person just nu." till den nuvarande: Elon Musk, som tidigt blev Teslas största aktieägare, är världens rikaste person just nu.