Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nato placerade krigsfartyg nära Sverige på grund av den ökande militära spänningen i Östersjön: "Vi är där för att visa solidaritet"

Uppdaterad 20.01.2022 11:36.
Det nederländska amfibietransportfartyget HNLMS Rotterdam har anlänt till Österjön och ligger nu utanför den danska ön Bornholm.
Bildtext Det nederländska amfibietransportfartyget HNLMS Rotterdam har anlänt till Österjön och ligger nu utanför den danska ön Bornholm.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Atlantpakten Nato har skickat ett nederländskt krigsfartyg till Östersjön söder om Sverige. Amfibietransportfartyget HNLMS Rotterdam seglade genom Öresund under veckoslutet och ligger nu söder om den danska ön Bornholm för att observera läget, enligt Nato.

Det nederländska amfibietransportfartyget HNLMS Rotterdam har skickats till Östersjön för att observera den ökande militära spänningen, enligt Nato.

– Vi är där för att visa närvaro och solidaritet med hela alliansen, säger en talesperson för Nato till den svenska kvällstidningen Aftonbladet.

HNLMS Rotterdam är flaggskeppet i Natos snabbinsatsstyrka Standing Nato Maritime Group 1. Fartyget är byggt för helikopteroperationer och dockning av landstigningsfartyg. Enligt Nato ska fartyget bevaka situationen i området.

– Snabbinsatsstyrkan finns alltid tillgänglig för att genomföra försvarsuppgifter från övningar till uppdrag, säger talespersonen för Nato till Aftonbladet.

Den militära spänningen i Östersjön trappades upp i onsdags då tre ryska landstigningsfartyg seglade nära Gotland och Sverige skickade truppförstärkningar till ön. Svenska soldater patrullerar nu bland annat i Visby.

HNLMS Rotterdam i Hamburg i november i fjol.
Bildtext HNLMS Rotterdam i Hamburg i november i fjol.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Gotland strategiskt viktigt

Aftonbladet citerar forskaren Magnus Christiansson vid den svenska Försvarshögskolan som säger att det inte är ovanligt att Nato befinner sig i Östersjöområdet och nära Gotland, som är strategiskt viktigt även för Nato.

– Det hänger ihop med att om det bryter ut krig i de baltiska staterna, som är Natomedlemmar, är det viktigt att befinna sig på Gotland där man kan ställa ut luftvärnssystem och sjörobotar. Annars blir det svårt för västmakterna att komma till undsättning för sina allierade, säger Christiansson till Aftonbladet.

– Det finns ett behov för västsidan att skydda Gotland om det skulle utbryta en konflikt. Då blir det svårt för Ryssland att ha kontroll över de baltiska staterna, det är militärgeografiska faktum.