Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Världens 10 rikaste har fördubblat sin förmögenhet under pandemin – och andra nyheter att ha koll på

Elon Musk vinkar och ler medan han går in i en bil.
Bildtext Elon Musk, Teslas grundare, är rikast i världen.
Bild: William K Clark / AOP

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Elon Musk rikast i världen – pandemin "fantastisk" för miljardärerna

Medan massvis av företag och privatpersoner kämpat med ekonomin under pandemin frodas världens tio rikaste personer. Under pandemin har deras kombinerade förmögenhet gått från 700 miljarder dollar till 1,5 biljoner dollar (över tusen miljarder).

"Om dessa tio män skulle förlora 99,999 procent av sin förmögenhet i morgon skulle de fortfarande vara rikare än 99 procent av alla på den här planeten", säger direktör Gabriela Bucher vid hjälporganisationen Oxfam.

En engångsskatt på 99 procent riktad mot de rikaste kunde exempelvis möjliggöra gratis vaccin och gratis hälsovård för alla i världen. Oxfam konstaterar i sin rapport att ekonomisk ojämlikhet och fattigdom bidrar till 21 000 personers död varje dag, eller en person var fjärde sekund.

Elon Musk poserar på röda mattan. Han ler och håller tummarna upp.
Bildtext Elon Musks förmögenhet har ökat med över 1 000 procent under pandemin.
Bild: David Branson / AOP

Kandidaterna i välfärdsområdesvalet representerar samhällseliten – inte de "vanliga" finländarna

En granskning av kandidaterna i välfärdsområdesvalet visar att de som ställer upp i valet inte liknar den "vanliga" finländaren. En tredjedel av kandidaterna är politiker och många är högutbildade.

De flesta som vill sitta i välfärdsområdesfullmäktige arbetar inom kommunen eller privata sektorn. De flesta kandidater är män – trots att majoriteten av dem som jobbar inom vården är kvinnor. Granskningen visar också att betydligt fler äldre än yngre ställer upp i valet.

Här kan du läsa mer om hurudana kandidater som ställer upp i valet. Jämför bland annat olika partier, åldersgrupper och områden.

Förhandsröstningsställe i Tammerfors inför välfärdsområdesvalet.
Bildtext Förhandsröstningen i valet har redan kommit i gång. Valdagen är nu på söndag.
Bild: Antti Eintola / Yle

För få jobbar inom hemvården – det leder till brister i verksamheten

Hemvården i huvudstadsregionen kämpar med omfattande personalbrist. Det här leder bland annat till att tvätt av äldre skjuts upp och att hemvårdsbesök ställs in.

I Helsingfors är omkring tio procent av tjänsterna obesatta och inom de besatta tjänsterna är 10–15 procent av personalen frånvarande. Hemvårdsbesök flyttas dagligen och vissa ställs in helt och hållet.

– Både personal och klienter är sjuka. Vi försöker ändå trygga vården så bra som möjligt. Men vi måste fundera hur vi prioriterar, säger servicechef Aila Halonen vid Vanda stad.

En äldre man håller i en käpp. En kvinna håller i honom på axeln medan han tittar bakåt.
Bildtext Det finns omfattande problem i hemvården på många håll i landet.
Bild: Alamy / All Over Press

Före detta president i Ukraina ställs inför rätta – anklagas ha finansierat terrorism

Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko ställs inför rätta i dag anklagad för landsförräderi och för att ha gjort det möjligt att finansiera terrorism.

Porosjenko var president åren 2014–2019 och uppges ha varit med och grundat en terroristorganisation. Han ska på så sätt ha varit delaktig i att terrorister fick pengar.

För Ukraina, som skakas av det militära hotet från Ryssland, är det inte till fördel att dessutom stå inför politisk oro inom landet. Om Porosjenko fälls i domstolen i Kiev kommer hans anhängare med säkerhet att protestera.

Petro Porosjenko.
Bildtext Ex-presidenten har hållit sig utomlands sedan åtal väcktes.
Bild: Maxym Marusenko/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Nato placerade krigsfartyg nära Sverige på grund av den ökande militära spänningen i Östersjön

Militäralliansen Nato har skickat ett krigsfartyg till Östersjön söder om Sverige. Det här efter att den svenska försvarsmakten skickat trupper till Gotland på grund av det försämrade säkerhetsläget.

Fartyget är där för att observera den ökande militära spänningen, enligt Nato. Vid behov kan insatsstyrkan genomföra försvarsuppgifter.

– Vi är där för att visa närvaro och solidaritet med hela alliansen, säger en talesperson för Nato.

Det nederländska amfibietransportfartyget HNLMS Rotterdam utanför Hamburg.
Bildtext Det nederländska amfibietransportfartyget HNLMS Rotterdam har anlänt till Österjön och ligger nu utanför den danska ön Bornholm.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Väder

Det snöar i stora delar av landet till en början, men under dagen blir det klarare. Det blåser friskt, vilket får det att kännas kallare ute.

Det är mellan -1 och -5 grader i landets södra och mellersta delar, i norr mellan -5 och -12.

Det varnas för halka på trottoarerna i landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Birkaland och Österbotten.