Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Måndagens storm börjar bedarra – men hushåll i Åbolands skärgård kan få vänta till tisdagen på el

Från 2022
Uppdaterad 17.01.2022 16:50.
Bil på väg längs landsväg i snöyra och hård vind.
Bildtext Arkivbild. Tusentals hushåll har varit utan el i Egentliga Finland under måndagsmorgonen.
Bild: Yle/Roy Fogde

Måndagsmorgonens snöstorm ledde till tusentals elavbrott i Egentliga Finland. Många fick tillbaka elen på eftermiddagen, men i yttre skärgården kan man få vänta på ström till tisdagen.

Vid halv åtta på måndagsmorgonen den 17 januari var drygt 8 000 hushåll utan el i Egentliga Finland på grund av stormen.

På måndagseftermiddagen hade ungefär 400 av eldistributionsbolaget Carunas kunder inte fått elen tillbaka, säger Jörgen Dahlqvist, som är ansvarig över drift och underhåll på Caruna.

Enligt Dahlqvist drabbades främst Korpo, Nagu och Houtskär av stormen. Många får elen tillbaka under måndagen, medan andra kan få vänta till tisdagen för att få ström igen.

– Tyvärr är en del av elavbrotten i yttre skärgården, dit vi inte kan ta oss tryggt idag. De kan vi reparera först under morgondagens lopp, säger Jörgen Dahlqvist.

Stormen har orsakat hård sjögång. Det betyder att det både är tidskrävande och osäkert för reparatörerna att ta sig ut till de drabbade områdena långt ut i skärgården, säger Dahlqvist.

Enligt Dahlqvist har bolaget beredskap på stormar, men på kort varsel kan man inte göra mycket mer än att förbereda sig på att reparera de fel som vädret orsakar.

I slutet av veckan väntas hårda vindar nå Egentliga Finland igen och Caruna får rusta upp igen.

– Det är ganska rutinmässiga förberedelser. Vi försöker uppskatta vilken påverkan stormen kommer ha på olika områden.

Flest uppdrag på morgonen

Antalet uppdrag ökade för räddningsverket på måndagsmorgonen. Uppdragen handlade främst om att flytta träd som fallit och andra skadeförebyggande uppdrag kopplade till stormen.

Räddningsverket i Egentliga Finland uppmanade alla att förbereda sig på elavbrott och omkullfallna träd till följd av stormen.

Enligt Juha Virto, jourhavande chef på Egentliga Finlands Räddningsverk, orsakade stormen mest arbete på morgonen, men på eftermiddagen hade stormen redan lugnat sig.

– Stormen var inte så kraftig som vi hade väntat oss. Räddningsverket har haft ungefär trettio skadeförebyggande uppdrag mellan klockan fem och klockan nio, säger Juha Virto.

Trafikcentralen i Åbo varnade om halka på vägar och trottoarer. Snöfall och hård vind gjorde också att föret var dåligt. Räddningsverket fick ungefär tio larm om trafikolyckor, men inga personskador uppstod.

Enligt Virto är måndagens storm klappad och klar. Nu förbereder sig Egentliga Finlands Räddningsverk på stormen, som väntas nå regionen i slutet av veckan.

– Den här tiden på året måste vi förbereda oss på sådana saker. Men det ingår i arbetsuppgifterna.

Stormen störde färjetrafiken

På Utö blåste det 28 m/s i vindbyarna på måndagsmorgonen. På grund av väderförhållandena ställdes förbindelsebåten M/S Baldurs måndagsavgångar in. Förhandsröstningen, som skulle ordnas ombord på fartyget under måndagen, inhiberades.

Rederiet Meritie planerar att i stället köra rutten på tisdag, men om snöstormen ännu fortsätter på tisdagen måste förhandsröstningen inhiberas. Tisdagen är sista förhandsröstningsdagen.

M/S Baldur trafikerar mellan Pärnäs i Nagu och Utö via Berghamn, Nötö, Aspö och Jurmo.

Färjan mellan Iniö och Keistiö stod stilla på grund av snöstormen, men kunde fortsätta trafikera vid halv nio på morgonen.

Väderförhållandena ställde också till det förra veckan vid Keistiö, då stod färjan stilla mellan fredag förmiddag och lördag morgon.

Också färjan mellan Korpo och Norrskata hade trafikavbrott under morgonen.

Artikeln uppdaterad den 17 januari kockan 16.46 med information om hur stormen påverkade räddningsverkets och Carunas arbete.

Diskussion om artikeln